Idi na sadržaj

Više od igre, više od života

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Više od igre, više od života jest dokumentarni film crnogorskog sportskog novinara Milutina Grgura. Film je ekskluzivno emitovan na Sport Klubu 1 10, 12. i 17. januara 2023.

Više od igre, više od života premijerno je prikazan u Crnoj Gori, a potom je prikazan u Splitu, Beogradu i Sarajevu. Film je privukao pažnju svojim prikazom prijateljstva usred nevolja i istraživanjem kulturnog značaja jugoslavenskog fudbala. Ekipa koja je radila na filmu čine koautor Silvija Glavić Grgur, snimatelji Darko i Dejan Vlahović i montažer i režiser Srđan Nikolić.[1]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Dokumentarac se vrti oko dva fudbalska velikana koji su održali svoje prijateljstvo tokom previranja u jugoslavenskim ratovima 1990-ih. Putovanje Roberta Vukmana i Ljubiše Maškovića vrti se oko jedinstvene knjige koju je spasilo njihovo prijateljstvo, a uspjevaju da je vrate onima kojima je pripadala.

Film naglašava ne samo lične priče o otpornosti i drugarstvu, već i pozadinu jugoslavenskog fudbala, posebno rivalstvo Crvene zvezde i Hajduka. Svojim uvidima doprinose narativu sportski novinari kao što su Zdravko Reić, Edo Peci i Milojko Pantić.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Dokumentarni film Više od igre, više od života proglašen je za najbolji srednjometražni film na prvom međunarodnom festivalu sportskog filma BSAFF koji je održan u Budvi 2023.

O autoru[uredi | uredi izvor]

Milutin Grgur crnogorski je sportski novinar, radio i televizijski komentator emisija o svim aspektima sporta, od domaćeg fudbala i reprezentacije do Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara. Novinarsku karijeru započeo je kao srednjoškolac kada je bio voditelj na Omladinskom radiju. Osnivač je i Omladinskog programa Radio Nikšića. Od 1994. je član redakcije Televizije Crne Gore.[2]

Više od igre, više od života Grgurov je četvrti film poslije Roditelji i deca – učesnici Olimpijskih igara i Jedna odnosno One, koji je snimljen za Međunarodni olimpijski komitet i Eurosport o crnogorskim rukometašima, generaciji koja je osvojila srebrenu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. Grgur je posebno ponosan na film Jedra kroz vijekove, koji je nagrađen specijalnom nagradom žirija na Međunarodnom festivalu turističkog filma u Hrvatskoj u konkurenciji 188 filmova iz 143 zemlje.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kankaras, Boris (14. 2. 2023). "Promovisan dokumentarni film Milutina Grgura "Više od igre, više od života"". Gradski portal. Arhivirano s originala, 16. 5. 2024. Pristupljeno 17. 5. 2024.
  2. ^ "RAZOTKRIVANJE - Milutin GRGUR: Mogao sam biti sve što hoćeš". Portal Analitika (jezik: srpski). Pristupljeno 17. 5. 2024.
  3. ^ "Najvažnije vijesti svakog dana". Pobjeda. Pristupljeno 17. 5. 2024.