Vladimir Čerkez

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Vladimir Čerkez
Rođenje (1923-11-26) 26. novembar 1923.
Sarajevo, Kraljevina Jugoslavija
Smrt (1990-11-09) 9. novembar 1990 (66 god)
Sarajevo, SFRJ
Nagrade Nagrada Društva pisaca Bosne i Hercegovine

Vladimir Čerkez (rođen 26. novembra 1923) jest pjesnik, romanopisac, dramski pisac i pisac za djecu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Četiri razreda gimnazije i tri razreda Srednje tehničke škole završio je u Sarajevu. Od 1947. do 1952. radio je u listu Oslobođenje i bio urednik književnih časopisa Zora i Život. Od 1971. je savjetnik Skupštine SR BiH. Prvu pjesmu Braniocima Barcelone objavio je 1939. u listu Snaga. U partizanskim biltenima i listovima javljao se pjesmama i aktovkama. Nakon rata bavio se književnim i publicističkim radom te objavljivao u Stvaranju, Republici, Životu, Književnosti, Kolu, Delu, Letopisu Matice srpske, Mogućnostima, Mostu, Književnim novinama, Odjeku, Forumu i dr. Jedan je od najplodnijih pisaca u BiH. Pisao je ljubavnu i rodoljubnu liriku, nastavio estradnim i revolucionarnim pjesničkim ispovijedima, te dodirnuo i neke probleme svakodnevnice. Objavio je više knjiga žanrovske proze za djecu i omladinu s temama iz rata. Autor je više poučnih knjižica za djecu. Pisao je i drame, a neke su i izvođene. Njegove su pjesme uvrštene u više antologija svjetske poezije. Prevodio je rusku liriku, od Puškina do savremenika. Bavio se i slikarstvom, a triput je samostalno izlagao u Sarajevu (1964, 1965, i 1966. godine).[1][2]

Umro je 9. novembra 1990. godine.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Na livadama (pjesme, 1948)
  • Zastave Krajine (poema, 1949)
  • Majska lirika (pjesme, 1949)
  • Ruže u oluji (pjesme, 1951)
  • Cvijeće (pjesme, 1952)
  • Poema o ljubavi 1953)
  • Špijuni (drama, 1955)
  • Dječja knjiga (stihovi, 1955)
  • Bez povratka (kronika, 1955)
  • 12 knjižica za djecu (stihovi, 1956)
  • Krv i ćudnje (pjesme, 1958)
  • Sunce u dimu (roman, 1958)
  • Žuti zarobljenik (bajke, 1957)
  • Arena (roman, 1961)
  • Bajke (stihovi, 1964)
  • Doba zrenja (pjesme, 1965)
  • Orlovi i vuci (roman, 1965)
  • Vino voća iz mog vrča (pjesme, 1967)
  • Breza među rovovima (roman, 1969)
  • Stihovi (izbor, 1969)
  • Svemir (poeme, 1971)
  • San i život (pripovijetke, 1971)
  • Hrabri vojnik Cvitan (roman, 1971)
  • Zajedništvo/pojam i suština (separat, 1973)
  • Lenjin o umjetnosti, umjetnost o Lenjinu (1974)
  • Sunčana zemlja (poeme, 1975)
  • Sjaj života, sjena smrti (pripovijetke, 1977)
  • Zemlja sunca (poeme, 1979)
  • Zlato iz stijene (pjesme, 1981)
  • Noć strepnje (drama, 1982)
  • Espanja (poema, 1983)
  • Brojevi i ljudi (poeme, 1984)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Čerkez, Vladimir; Sunce dimu, Svjetlost Sarajevo, 1964.
  2. ^ "Hrvatski biografski leksikon: Čerkez, Vladimir". portal.lzmk.hr. Pristupljeno 2. 10. 2017. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]