Vladimir Valjarević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vladimir Valjarević, pijanista i profesor klavira na Manes muzičkom koledžu u New Yorku (Mannes Colege of Music).

Rođen je u Tuzli, 1973. godine. Nižu i srednju muzičku školu završio je u Tuzli u klasi prof. Planinke Jurišić-Atić. U to vrijeme je dobitnik mnogih republičkih, saveznih i međunarodnih nagrada.

Sa šesnaest godina upisuje Muzičku akademiju u Novom Sadu u klasi prof. Arba Valdme, kasnije odlazi u SAD-e i završava studij klavira na prestižnom Mannes muzičkom koledžu (Mannes Colege of Music) u klasi priznatih pijanista i pedagoga Vladimira Feltsmana i Pavline Dokovske.

Razvija bogatu koncertnu djelatnost, a dobija i mjesto profesora na istom koledžu. Kritičari ističu njegovu suptilnu i zrelu interpretaciju, muzikalnost i izuzetan osjećaj za stil. Pohađa i doktorke studije u klasi poznate američke pijanistkinje Susan Starr, dobitnice nagrade na Konkursu Čajkovski u Moskvi 1962. godine.

Vladimir Valjarević ima nekoliko snimljenih CD-ova, zadnji solistički sa djelima Faurea, Ravela i Enesca za Labor Records.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]