Walter Gropius

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bauhaus-Dessau Atelier

Walter Gropius (Berlin, 18. maj 1883. - Boston, 5. juli 1969.), je njemački arhitekt i teoretičar arhitekture

Prije Prvog svjetskog rata projektovao je tvornice i stambena naselja, koja se odlikuju funkcionalnošću i primjenom novih građevinskih materijala. U Weimaru je 1919. osnovao Bauhaus, visoku školu za arhitekturu i oblikovanje. U svom atelijeru u Berlinu od 1928. godine projektovao je mnoge stambene zgrade, radnička naselja, javne zgrade, a ta su djela obilježena strogom jednostavnošću. Nakon dolaska nacista na vlast emigirira 1934. godine u London, a 1937. u SAD, gdje predaje na Harvardu i osniva u Chicagu New Bauhaus. Projektovao je ambasadu SAD-a u Ateni, neboder Pan-Am u New Yorku i izradio plan za rekonstrukciju starog središta Bostona.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • "Nova arhitektura i Bauhaus"
  • "Sinteza u arhitekturi"
  • "Obnova naših naselja"
  • "Apolon u demokraciji"