Bežična pristupna tačka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa WiFi pristupna tačka)
WAP-4000, primjer access pointa

Bežična pristupna tačka ili WiFi pristupna tačka (engleski: wireless access point ili access pointWAP ili AP) jest uređaj koji zajedno spaja WiFi bežične uređaje u jednu bežičnu mrežu. WAP se obično spaja na žičanu mrežu te prenosi podatke između žičanih i bežičnih mreža.

Više pristupnih tačaka tvore veću mrežu čime se omogućava roaming. Instaliranje WAP-ova, kao i samo stvaranje bežičnih mreža, uzelo je maha u ranim 2000-tim godinama; taj trend nastavio se do dan-danas. Obično, WAP-ovi dolaze sa manjom antenom koja je dovoljna za manje mreže, ali korisnici iz potrebe za geografski rasprostranjenijim mrežama instaliraju posebne antene koje imaju veći opseg.

Sigurnost[uredi | uredi izvor]

Za razliku od žičanih mreža gdje se pristup može ograničiti fizički, kod bežičnih mreža temeljenih na Wi-Fi standardu – mnogo je teža kontrola i nadgledanje korisnika. Praktično, na bežičnu mrežu može se spojiti bilo ko ima WiFi karticu i neku vrstu antene. Rješenje je u enkripciji podataka, a većina pristupnih tačaka ima ugrađenu enkripciju. Prva generacija enkripcije WAP pokazala se izrazito lakom za probiti, dok se novije WPA i WPA2 smatraju dosta sigurnim, uz odgovarajuću šifru.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]