WiFi pristupna tačka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
WAP-4000, primjer jednog Access pointa

Bežična pristupna tačka ili WiFi pristupna tačka (engleski: Wireless acces point ili Acces point (WAP ili AP)) je uređaj koji zajedno spaja WiFi bežične uređaje u jednu bežičnu mrežu. WAP se obično spaja na žičanu mrežu te prenosi podatke između žičanih i bežičnih mreža.

Više pristupnih tačaka tvore veću mrežu čime se omogućava roaming. Instaliranje WAP-ova, kao i samo stvaranje bežičnih mreža, je uzelo maha u ranih 2000-tim godinama, dok se taj trend nastavlja sve do danas. Obično WAP-ovi dolaze sa manjom antenom koja je dovoljna za manje mreže, ali korisnici iz potrebe za geografski rasprostranjenijim mrežama instaliraju posebne antene koje imaju veći opseg.

Sigurnost[uredi | uredi izvor]

Za razliku od žičanih mreža gdje se pristup može ograničiti fizički, kod bežičnih mreža temeljnih na Wi-Fi standardu je mnogo teža kontrola i nadgledanje korisnika. Praktično, na bežičnu mrežu se može spojiti bilo ko ima WiFi karticu i neku vrstu antene. Rješenje je u enkripciji podataka, a većina Pristupnih tačaka ima ugrađenu enkripciju. Prva generacija enkripcije WEP se pokazala kao veoma lakom za probiti, dok se novije WPA i WPA2 smatraju dosta sigurnim, uz odgovarajuću šifru.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]