Idi na sadržaj

Wikipedia na švedskom jeziku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Wikipedia na švedskom jeziku
Snimak ekrana Wikipedije na švedskom jeziku.
URLsv.wikipedia.org
Komercijalanno
Vrsta sajtainternetska enciklopedija
Registracijaneobavezna
Dostupni jezik/-cišvedski
VlasnikZadužbina Wikimedia

Wikipedia na švedskom jeziku (švedski: Svenskspråkiga Wikipedia) jest verzija Wikipedije, slobodne internetske enciklopedije u vlasništvu Zadužbine Wikimedia, na švedskom jeziku. Počela je s radom u maju 2001. i četvrti je jezički projekt po starosti nakon projekata na engleskom, njemačkom i na katalonskom. Trenutno je druga Wikipedia po broju članaka (trenutno 2.415.030), mada je prosječna veličina članaka znatno manja od skoro svih drugih izdanja.[1] Projekt ne dozvoljava pošteno korištenje slika i isključeno je lokalno postavljanje datoteka, tako da sve slike i drugi multimedijski sadržaj dolazi s Wikimedia Commonsa. Administratori se biraju u razdoblju od jedne godine, te se nakon isteka "mandata" moraju ponovo kandidirati.

Historija[uredi | uredi izvor]

Projekt je prvenstveno bio rival susning.nu, wikiju koga je osnovao Lars Aronssoon 2001. Projekt susning je do 28. maja 2003. već postao drugi wiki po broju članaka na internetu. Godine 2002, nekoliko marljivih urednika projekta susning, prešli su na Wikipediju na švedskom jeziku zbog nekoliko kontroverzi, poput nevoljkosti autoriteta osnivača, Aronssonove odluke da dozvoli prikazivanje reklama na stranici i zbog nedostatka odgovarajućih alata za borbu protiv vandalizma.[2] U aprilu 2004, projekt susning ograničio je mogućnost uređivanja članaka tako da su ih samo pojedini korisnici mogli uređivati, što je dodatno povećalo broj korisnika koji su prešli na Wikipediju.

U martu 2006, švedske novine Svenska Dagbladet objavile su članak u kojem su uporedili Wikipediju na švedskom jeziku, susning.nu i mrežnu verziju enciklopedije Nationalencyklopedin. Upoređene su odabirom nekoliko članaka koji su zatim dati stručnjacima na ocijenjivanje. Iako je enciklopedija Nationalencyklopedin bila plasirana na prvom mjestu, Wikipedia na švedskom jeziku dobila je dobru ukupnu ocjenu i bila je na prvom mjestu po ažurnosti i pokriću raznih tema, uključujući članke o popularnoj kulturi.[3]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Wikipedia Statistics - Tables - Bytes per article". stats.wikimedia.org. Pristupljeno 8. 1. 2016.
  2. ^ Guldbrandsson, Lennart. "Så fungerar Wikipedia/Wikipedias historia". sv.wikisource.org. Pristupljeno 8. 1. 2016.
  3. ^ Nandra, Ulrika (30. 3. 2006). "Gratis nätlexikon får bra betyg". Svenska Dagbladet (jezik: švedski). Arhivirano s originala, 21. 6. 2011. Pristupljeno 8. 1. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]