William Makepeace Thackeray

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
William Makepeace Thackeray
William Makepeace Thackeray by Jesse Harrison Whitehurst-crop.jpg
Rođenje (1811-07-18) 18. juli 1811.
Calcutta, Indija
Smrt 24. decembar 1863(1863-12-24) (52 god.)
London, Engleska

William Makepeace Thackeray (Calcutta, Indija, 18. juli 1811. - London, 24. decembar 1863.), engleski književnik i uz Charles Dickensa jedan on najvažnjih engleskih pisaca viktorijanskog doba.

Dobro poznavajući više krugove engleskog društva razvio se u jednog od najistaknutijih satiričara 19. vijeka koji ne škrtari na satiri i sarkazmu. Pod uticajem prosvjetitelja iz 18-tog vijeka, vjerovao je u poučno-etičku poruku književnog djela, pa je u svojim romanima, prikazujući čitavu galeriju likova i njihove složene međusobne odnose, ismijavao mane savremenika. Isprva je sarađivao u časopisima i pod pseudonimima objavljivao eseje, satire i romane u nastavcima. Svjetsku slavu donio mu je roman "Sajam taštine" s dopunskim naslovom - roman bez glavnog junaka, koji je u nastavcima izlazio 1847. i 1848. U tom književnom remek-djelu Thackery je epskim zamahom satirički prikazao društvene prilike i sve važnije predstavnike engleskog građanskog i aristokratskog društva.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • "Sajam taštine", 1846.
  • "Knjiga o snobovima", 1848.
  • "Arthur Pendennis", 1848.
  • "Ruža i prsten" 1855.
  • "Virginijanci"
  • "Četiri Georgea"