World Wide Web Consortium

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
World Wide Web Consortium
SkraćenicaW3C
UzrečicaLeading the Web to Its Full Potential
Datum osnivanjaoktobar 1994.
Vrstaorganizacija za standarde
CiljRazvoj protokola i uputa koje osiguravaju rast Weba na duže staze.
Glavno sjedišteMasačusetski institut za tehnologiju
Članstvo408 članica[1]
direktorTim Berners-Lee
Br. zaposlenih62

World Wide Web Consortium (W3C) glavna je međunarodna organizacija za standarde za World Wide Web (skr. WWW ili W3).

Osnovao ju je i trenutno je vodi Tim Berners-Lee,[2] a čine je organizacije članice koje održavaju zaposlenici punog radnog vremena za svrhu zajedničkog rada u razvoju standarda za World Wide Web. Od 4. novembra 2015, World Wide Web Consortium (W3C) ima 408 članova.[1]

W3C se također bavi obrazovanjem i radom na terenu, razvija softver i služi kao otvoreni forum za raspravu o Internetu.

Historija[uredi | uredi izvor]

World Wide Web Consortium (W3C) je osnovao od strane Tim Berners-Lee nakon što je napustio Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja (CERN) u oktobru 1994. godine. Osnovao ga je na Masačusetskom institutu za tehnologiju, Laboratorij za računarstvo (MIT/LCS) sa podrškom od Evropske komisije i Napredne agencije za istraživačke projekte (DARPA),[2] koji su izumili Internet i njegovog prethodnika ARPANET.

Organizacija nastoji da gaji kompatibilnost i dogovor među industrijskim članovima u usvajanju novih standarda koje definira W3C. Nekompatibilne verzije HTML-a nude različiti proizvođači, št uzrokuje nesukladnost u prikazu web-stranica. Konzorcij pokušava natjerati sve vendore da primijene skup ključnih principa i komponenata koje bira konzorcij.

Sprva se težilo da CERN ugosti evropske grane W3C-a; ipak, CERN je težio fokusirati se na fiziku čestica, ne na informacione tehnologije. U aprilu 1995, Francuski institut za istraživanje računarstva i automatike (INRIA) postao je evropski domaćin W3C-a, sa Univerzitetom Keio koji je postao japanska grana u septembru 1996. Počevši 1997, W3C je kreirao regionalne urede širom svijeta. Od septembra 2009, imao je 18 svjetskih ureda pokrivajući države: Australija, zemlje Beneluksa (Holandija, Luksemburg i Belgija), Brazil, Kina, Finska, Njemačka, Austrija, Grčka, Hong Kong, Mađarska, Indija, Izrael, Italija, Južna Koreja, Maroko, Južna Afrika, Španija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska.[3]

U oktobru 2012, W3C je sazvao zajednicu velikih web igrača i izdavača da se uspostavi MediaWiki wiki koja teži da dokumentira otvorene web standarde zvane WebPlatform i WebPlatform Docs.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "World Wide Web Consortium – current Members". World Wide Web Consortium. 29. 3. 2012. Pristupljeno 24. 5. 2014.
  2. ^ a b W3C (septembar 2009). "World Wide Web Consortium (W3C) About the Consortium". Pristupljeno 8. 9. 2009.
  3. ^ Jacobs, Ian (juni 2009). "W3C Offices". Pristupljeno 14. 9. 2009.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]