X.25

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Siemensov X.25 modem

X.25 je ITU-T standardni skup protokola za WAN mreže koristeći telefon ili ISDN terminale. Definiše fizički sloj, podatkovnu vezu i mrežne slojeve OSI modela. Ovakve mreže su bili popularne 1980-tih i 1990-tig, i još su uvijek u upotrebi najčešće kod transakcijskih sistema.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Koncept X.25 je bilo stvaranje univerzalne paketne mreže na analognih telefonskih sistemima. X.25 model je temeljen na konceptu ostvarivanja virtuelnih poziva preko mreže, sa DTE-om (data terminating equipment) koji omogućuje krajnjim tačkama vezu.

Televideo terminal 925 napravljen 1982

X.25 danas[uredi | uredi izvor]

X.25 mreže se još uvijek koriste i nakon dramatičnog opadanja gdje su ga zamjenili standardi kao što su Frame relay, ISDN, ATM, ADSL, POS, kao i Internet Protokol. X.25 mreže se još uvijek koriste dosta u siromašnijim zemljama.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]