Zasjeda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Zasjeda je davno uspostavljena vojna taktika, u kojoj se napadači (snage koje prave zasjedu) služe pritajivanjem da bi napali neprijatelja koji prolazi. Snage iz zasjede napadaju sa tajnih pozicija, kao što su guste šikare ili vrhovi brežuljaka.

Zasjede su se uvijek koristile kroz historiju, od antičkih vremena do modernih ratnih sukoba. Napadač iz zasjede je i životinja koja koristi sličnu taktiku koda hvatanja plijena, bez teškoća i bez trošenja energije u lovu.

Zasjede su kompleksne, višefazne operacije, i zato se obično planiraju njeni detalji. Mora se odabrati pogodno područje za napad. To je mjesto gdje će zasjeda biti postavljena. To je obično mjesto gdje se očekuje prolazak neprijatelja, i gdje je moguće pregrupisavanje, izvršenje i razvoj faza zasjedne patrole.

Zasjeda se geometrijski može opisati kao: linearna, ili u oblicima slova L ili V.