Zastava M91

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava M91
Upotreba
U službi1992 - do danas
Korisnici Srbija i Crna Gora
RatoviRat u SFRJ, Građanski rat u Siriji
Proizvodnja
Proizvođač"Crvena Zastava" Kragujevac
Broj proizvedenih primjeraka4.000
Opis oružja
Težina5.15 kg
Dužina1195 mm
Dužina cijevi620 mm
Kalibar7.62x54 mm
Domet1000 m
Spremnik municije10 metaka
Brzina zrna790 m/s

Zastava M91 je poluautomatska snajperska puška konstruisana od strane Kragujevačke Zastave na osnovama dobro poznatog Kalašnjikov sistema.

Opis[uredi | uredi izvor]

Osnovni zahtjev, vojnih i policijskih snaga, izuzetna preciznost na velikim daljinama, je ispunjen i potvrđen u ekstremnim klimatskim i terenskim uslovima.Cijev je izrađena od najkvalitetnijih materijala metodom hladnog kovanja, a unutrašnjost cijevi je hromirana, čime je osigurana dugotrajnost i visoka preciznost.Puška je opremljena sa dva sistema sigurnosti:

  • mehanička kočnica - sa dva položaja - ukočeno / otkočeno
  • sigurnosni sistem koji onemogućava opaljenje prije nego što je došlo do zabravljenja

Regulator protoka barutnih gasova omogućava korištenje oružja u ekstremnim klimatskim uslovima i uslovima velike zaprljanosti oružja. Ergonomija kundaka pruža siguran i ugodan položaj strelca tokom gađanja. Mehanički nišani sa tricijumskim cjevčicama omogućavaju nišanjenje u uslovima slabe vidljivosti. Postolje fiksirano na levoj strani sanduka omogućava montažu različitih vrsta optoelektronskih uređaja.Skrivač plamena, navijen na ustima cijevi, maskira položaj strijelca pri dejstvu. Na pušku se može brzo i jednostavno postaviti prigušivač koji smanjuje nivo buke za najmanje 12 dB i daje pogrešan utisak o položaju izvora zvuka.[1]

Učinak[uredi | uredi izvor]

Najbolji rezultati Zastave M91 su ostvareni na udaljenostima do 800 metara. Maksimalna udaljenost koja se može postići korištenjem optike[2] i čeličnog ciljnika je 1.000 metara. Za mete visine 30 cm (silueta glave) efektivni domet je 320 metara, za mete visine 50 cm (silueta prsa) 450 metara a metu visine 150 cm (pokretna silueta) 650 metara.

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Bivši korisnici[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 4. 3. 2016. Pristupljeno 22. 1. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ http://www.zrak.ba/

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]