Zekr

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zekr
Zekr-logo-small.png
Zekr-0.6.6-mixed-layout-bosnian.png
Zekr Projekat 0.6.6. na bosanskom jeziku
Izdavač Mohsen Saboorian
Zadnja verzija 1.0.0
12. august 2010.
Platforma Više-platformni
Vrsta Kur'an
Licenca GPLv2
Web-sajt: zekr.org

Zekr je aplikacija otvorenog koda za korištenje Kur'ana. Projekat je još uvijek u fazi razvoja, ali su dostupna stabilna izdanja koja se mogu preuzeti na Internetu. Trenutno stabilno izdanje je verzija 1.0.0. Ova verzija podržava pretraživanje (unutar određenog okvira) cijelog Kur'ana i prijevoda, sa odgovarajućim i neodgovarajućim dijakritikama arapskog jezika, te podrškom različitim prijevodima i temama interfejsa. Između ostalog, u ovoj verziji omogućeno je i korištenje Bilješki, uključujući njihovo uvoženje, izvoženje, mnogostruke bilješke, itd.

Zekr je dostupan u vidu installera za Windows i aplikacijskog paketa za Mac OS. Također, Zekr je moguće pokretati u Linux okruženju (dostupan je Debian instalacijski paket).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]