Zelinja Gornja

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zelinja Gornja
selo
Država  Bosna i Hercegovina
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme

Zelinja Gornja je selo u općini Doboj na planini Trebavi u Bosni i Hercegovini. Selo se sastoji od Rijeke, Vidovića, Brezovca, Bogdanovića, Srednje i Gornje Male.

Prvi put Zelinja Gornja se pojavljuje u turskim defterima (poreznim knjigama) 1528, kada je bila pod upravom tvrđave Sokol kod Gračanice. Tada je Zelinja Gornja imala svega 20 domaćinstava. Kroz historiju selo je ostajalo dovoljno daleko od gradskih središta: Gradačca, Gračanice, Modriče i Doboja; tako da je brži ekonomski razvoj stalno izostajao. U velike uspjehe može se računati otvaranje osnovne škole (danas OŠ "Petar Kočić") 1927. godine u vrijeme Kraljevine Jugoslavije.

Do rata u Bosni i Hercegovini selo je bilo u sastavu općine Gradačac. Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma Zelinja Gornja je pripala općini Doboj, od koje je sada udaljena oko 40-tak km. Selo pored škole danas ima srpsku pravoslavnu crkvu, dvije prodavnice i ambulantu u sastavu bivšeg doma kulture.

Stanovnici se bave poljoprivredom, voćarstvom, stočarstvom i iskorištavanjem šuma. Nedostatak asfalta, iako se selo nalazi na regionalnom putnom pravcu Orašje - Doboj, primarne djelatnosti, a onda nagli odliv mladih u gradove, Srbiju i Evropu, uzroci su daljnjeg zastoja u razvoju sela.