Zvjezdana noć

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zvjezdana noć
Van Gogh - Starry Night - Google Art Project.jpg
Autor Vincent van Gogh
Godina 1889
Tip ulje na platnu
Dimenzije 73.7 cm × 92.1 cm
Lokacija Muzej moderne umjetnosti, New York

Zvjezdana noć (hol. De sterrennacht) je remek-djelo jednog od najznačajnijih slikara postimpresionizma Vincent Van Gogha, iz 1889. godine. Od 1941. godine slika je u stalnoj zbirci Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.

U septembru 1888. godine Van Gogh je primljen psihijatrijsku bolnicu u Francuskoj, tačnije u Saint Rémy. Slika prikazuje pogled iz njegove sobe u bolnici na seoski pejzaž noću. Selo Saint Rémy prikazano je pod zaštitom crkvenog tornja pod ukovitlanim nebom obasjano zvjezdama. To je jedno od rijetkih djela kod kojih odstupa od direktnog posmatranja prirode, te boje i oblike pronalazi u svojoj mašti da bi izazvao posebno raspoloženje.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]