Bajazid II

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bajazid II
Example alt text
Bajazid II
Rođenje 3. decembar 1447.
Smrt 26. maj 1512.

Bajazid II pravedni ( بايزيد ثانى Bāyezīd-i sānī), (3. decembar 144726. maj 1512) je bio osmanlijski sultan.

Bajazid II postaje sultan poslije smrti oca Mehmeda II 3. maja 1481. godine. Početak njegove vladavine bio je obilježen borbom za vlast s bratom Cemom koji se sklonio prvo kod Ivanovaca na Rodos, a zatim i kod pape Klementa VII.

Njegova je vladavina u usporedbi s prethodnicima doba mira, a sultan od sunarodnjaka za svoj način vladanja dobija nadimak "pravedni", što kraj njegove vladavine uopće ne opravdava. Naime, po tadašnjem osamlijskom zakonu sultana je trebao naslijediti najstariji sin, ali Bajazid je preferirao drugog po starosti Ahmeda. Uvidjevši u očevom kršenju zakona priliku za sebe trećerođeni sin Selim I je uspio dobiti podršku janjičara i izvršiti državni udar 15. aprila 1512. godine, pogubiti svoju braću i prisiliti oca na abdikaciju.

Nedugo poslije abdikacije Bajazid II je otrovan.

Bajazid je bio djed Gazi Husrev-begu[citat potreban].

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]