Murat I

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Murat I

Murat I (1326. - 15. juni 1389.), osmanlijski sultan

Murat I postaje sultan poslije smrti oca Orhana I 1359. godine. Sa željom da dostigne očeve uspjehe odlučuje se na daljnje ratove protiv nemoćne žrtve – bizantijskog cara, nesposobnog Ivana V. Tokom svoje vladavine njegova vojska iznenađujuće lahko 1362. godine osvaja važan bizantijski grad Adrianopole čime je umiruće Carstvo prerezano na dva dijela i uskoro postaje turska vazalna država.

Ni druge balkanske države ne prolaze puno bolje tako da Murat I osvaja Sofiju i Niš i pobjeđuje u bitkama na rijeci Marici na Kosovu gdje gubi život. Najbolji dokaz tadašnje slabosti svih balkanskih državica bio je uspjeh križarskog pohoda grofa Amedea VI od Savoje 1366. godine protiv Turske kada on oslobađa dobar dio Balkana od njihove vlasti samo da bi se poslije njegovog povratka kući sve vratilo natrag Muratu I.

Godine 1387. turska vojska je potučena od srpske u bitki kod Pločnika što je dalo hrabrost tamošnjim plemićima za novu veliku bitku, onu na Kosovu polju 1389. godine. U toj bitki u kojoj je Srbija dobila vojnu pomoć iz Bosne njena vojska je katastrofalno poražena. Ipak Murat I nije uspio proslaviti svoj najveći uspjeh na bojnom polju jer ga je na prevaru ubio Miloš Obilić.

Naslijedio ga je sin Bajazid I.