Gil Grissom

Ovaj članak je dobar.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Gil Grissom
Lik iz serije CSI: Las Vegas
Prvo pojavljivanje"Pilot"
Posljednje pojavljivanje"Immortality" (finale serije)
StvaralacAnthony E. Zuiker
Portretirao/laWilliam Petersen
Datum rođenja17. august 1956.
Mjesto rođenjaSanta Monica
Informacije
Nadimak"The Bug Man"
ZanimanjeForenzički entomolog
TitulaŠef noćne smjene
Suprug(a)Sara Sidle
(razvedena)

Dr. Gilbert "Gil" Grissom jeste lik u američkoj kriminalističkoj TV-seriji CSI: Las Vegas, a tumači ga William Petersen. On je forenzički entomolog i bivši šef noćne smjene forenzičkog tima okruga Clark u Nevadi i istraživao je zločine koji su se dešavali u Las Vegasu i oko njega (Las Vegas administrativno pripada okrugu Clark). Bio je glavni lik serije u prvih 8 sezona i prvih 10 epizoda devete, kad je napustio seriju. Zamijenio ga je dr. Raymond Langston (Laurence Fishburne).

Filmska producentica i scenaristica serije Carol Mendelsohn smatra Grissoma centrom serije[1] i u prvih 7 sezona nije se pojavio samo u 4 epizode. Na početku 6. sezone počeo je ljubavnu vezu sa Sarom Sidle, članicom njegovog tima (to se otkrilo tek u finalu te sezone).

Grissom je od kritike dobio pozitivne ocjene, što ga je smjestilo na 82. mjesto liste najvećih TV-likova svih vremena, zajedno s Catherine Willows.[2] Zauzeo je 9. mjesto u izboru za "Najbolje američke detektive" koji je sproveo Sleuth Channel.[3] AOL TV proglasio ga je jednim od najpametnijih TV-detektiva.[4] Njegovu posljednju epizodu gledalo je više od 23 miliona ljudi.[5]

Iako je Petersen potvrdio da se Grissom neće vraćati u seriju kao redovan član postave, ipak se pojavio u epizodi "The Two Mrs. Grissoms" iz 11. sezone.[6] Ovaj povratak čuvao se kao tajna sve dok CTV-u nije slučajno "procurio" promotivni snimak. Bio je prisutan i na kraju epizode "Dead Air" iz 13. sezone, ali samo kao glas, u telefonskom razgovoru sa Sarom. Na kraju epizode nije bio potpisan.

Kreiranje i razvoj lika[uredi | uredi izvor]

Anthony E. Zuiker, autor serije, zamislio je Grissoma prema stvarnom forenzičaru lasvegaske policije, Danielu Holsteinu.[7] Zuiker je bio "fasciniran" Holsteinom, koji je, kao i Grissom, čuvao crve i svinjsku krv u frižideru.[8] Holstein radi na seriji kao savjetnik.[7] Zuiker je prvo liku dao ime Gil Sheinbaum[9], ali nakon što je postao dio glumačke postave, Petersen je zatražio da se to ime promijeni. On i Zuiker odlučili su preimenovati lik u Grissom, po astronautu Gusu Grissomu, čiji je poštovalac Petersen bio.[10] Ime Gil dolazi iz jednog od Petersenovih hobija – pecanja (engleski: gill – 1. škrga; 2. očistiti ribu iznutra).[10]

Godine 2000. CBS je otkupio Zuikerov scenario za pilot-epizodu, a Nina Tassler, šefica CBS-ovog Serijskog programa, proslijedila ga je Petersenu, koji je imao tzv. "glumi-ili-plati" ugovor sa CBS-om.[11] Petersen je rekao da su mu tokom godina ponuđene mnoge serije, ali on "nije želio postati 'zaključan'" (tj. vezan za samo 1 projekt).[11] Međutim, bio je impresioniran kompleksnošću Grissomovog lika i odlučio se prijaviti za ulogu.[11] To mu je bio drugi put da glumi forenzičara; prvi je bio lik Willa Grahama u filmu Lovac na ljude (Manhunter) iz 1986.[12]

Pojavljivanja[uredi | uredi izvor]

Grissom se prvi put pojavio u pilot-epizodi. Nakon toga, pojavio se u skoro svakoj epizodi kroz 8 godina serije, osim u epizodi "Hollywood Brass" (sezona 5), koja je u potpunosti posvećena Jimu Brassu; osim Brassa, u njoj se pojavljuju samo još 3 glavna lika.[13]

Grissom se zatim nije pojavio ni u epizodi iz 6. sezone "Gum Drops". U njoj se originalno trebalo raditi o tome kako je Grissom uvjeren da je žrtva otmice još uvijek živa. Međutim, kad je Petersenov nećak umro, otišao je kući avionom i nije bio dostupan za snimanje epizode, pa je ona ponovo napisana, s Nickom u centru radnje.[14]

Tokom 2007. (7. sezona serije) Petersen je uzeo kratku pauzu od serije kako bi nastupao u predstavi Dublin Carol u Providenceu (Rhode Island), koja se prikazivala 5 sedmica u produkciji Trinity Repertory Company. U seriji je to opravdano Grissomovim jednomjesečnim odlaskom kako bi održao nekoliko predavanja na jednom univerzitetu. U te 3 epizode zamijenio ga je Liev Schreiber u ulozi Michaela Kepplera, oko koga se razvio poseban zaplet u epizodama "Sweet Jane", "Redrum" i "Meet Market".

Već je rečeno kako Carol Mendelsohn smatra Grissoma centrom serije. On zaista ima važnu ulogu u većini epizoda, iako nije uvijek u centru; npr, u obje epizode "Grave Danger" u centru radnje je Nick, a epizode "The Execution of Catherine Willows", "Weeping Willows" i "Built To Kill, Part 2" fokusirane su na Catherine.

Kad je Marg Helgenberger napustila CSI u 12. sezoni, otkrila je da se Grissom zamalo vratio u seriju. Petersen se namjeravao vratiti za 2 gostujuća pojavljivanja, ali scenaristica Mendelsohn željela je da u centru posljednjih dviju Catherineinih epizoda bude Catherine, a ne Grissomov povratak. Ipak, priznala je da često pita Petersena o mogućem povratku.[15]

Paralele sa Sherlockom Holmesom[uredi | uredi izvor]

Grissom ima više sličnosti sa Sherlockom Holmesom. Poput Holmesa, Grissom je nepristran, s jakom sklonošću ka logici i ne mari mnogo za društvene norme. Jednom je razbio teglu senfa u prodavnici kako bi ilustrirao teoriju ("I-15 Murders"), slično kao što je Holmes jednom kopljem probadao svinju u mesari da odredi koliko bi čovjek morao biti snažan da "zakuca" čovjeka harpunom.

Također ima i neprijatelja nalik Holmesovom prof. Moriartyju, Paula Millandera, koga lovi u nekoliko epizoda ("Pilot", "Anonymous" i "Identity Crisis"). Slučajno, ime "Paul Millander" ima iste inicijale kao "prof. Moriarty". Također postoji i žena, Lady Heather, za koju pokazuje neobično zanimanje. Njihov je odnos sličan onome između Holmesa i Irene Adler. I Lady Heather i Irene očaravaju Grissoma i Holmesa svojom ljepotom, umom i odlučnošću. Lady Heather često nosi haljine u viktorijanskom stilu, što je aluzija na Holmesovo doba (epizode "Slaves of Las Vegas", "Lady Heather's Box", "Pirates of the Third Reich" i "The Good, the Bad, and the Dominatrix").

Reakcija javnosti[uredi | uredi izvor]

Ovaj lik ima široku bazu ljubitelja. Postoji preko 1.000 videoklipova s Grissomom na stranicama poput YouTubea i još 1.000 koji prikazuju njegovu vezu sa Sarom. Od preko 25.000 članaka i priča o CSI-u napisanih od strane ljubitelja serije na stranici FanFiction.net u više od polovine njih nalazi se Grissom.[16] Postoje još mnoge druge stranice na kojima se svakodnevno obnavljaju vijesti o statusu Grissoma u CSI-u ili o Petersenovim aktivnostima u stvarnom životu.[17][18] Postoji i dosta stranica na kojima se mogu naći najpoznatije Grissomove izreke i dijalozi.[19][20]

GSR ("Grissom and Sara Romance"; skraćenica je, inače, igra riječi i aluzija na termin "ostaci baruta", tj. "gunshot residue" na engleskom, koji se često spominje u seriji), odnosno veza Grissoma i Sare privukla je veliku bazu ljubitelja tokom godina, a neke stranice imaju i više od 1.000 posjeta sedmično.[21] Neki ljubitelji smatraju ovu vezu sličnom onoj između Muldera i Scully u Dosjeima X. Od početka, u obje serije primjetna je "hemija" između navedenih likova, koja gledaoce navodi na zaključak da će veza između njih uskoro početi. Međutim, trebale su proći godine platonske ljubavi i seksualne tenzije da bi se zapravo nešto i desilo (prvi poljubac ovih parova viđen je tek u osmim sezonama obiju serija).

27. septembra 2007, nakon početka 8. sezone, minijaturna maketa Grissomovog ureda (koju je sam pravio tokom 7. sezone) stavljena je na aukciju na eBayu. Aukcija je završena 7. oktobra prodajom makete za 15.600 dolara, koje je CBS donirao udruženju National CASA Association (nacionalnom centru za ovisnost i zloupotrebu droga).

Pozadina lika[uredi | uredi izvor]

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Grissom je rođen 17. augusta 1956. u Santa Moniki (Kalifornija) kao jedino dijete u porodici srednje klase. Njegov otac je predavao botaniku na lokalnom fakultetu i prenio je ljubav prema prirodnim naukama na sina. Umro je kad je Gilu bilo 9 godina. Gil se prisjeća tog dana u epizodi "Still Life" u razgovoru s Catherine: "Vratio se iz škole jednog vrućeg i vlažnog dana i legao na kauč. Gledao sam TV, mama je donijela hladna pića, ali ga nije mogla probuditi. Niko mi nije htio reći zašto." Kao posljedica toga, Grissom je kasnije glumio doktora radeći obdukcije na malim uginulim životinjama u lokalnom području. Gilova majka, koja je oglušila zbog genetskog poremećaja, otoskleroze, "krivac" je za njegovu ljubav prema knjigama. Kao posljedica majčinog hendikepa, Gil je naučio američki znakovni jezik kako bi mogao komunicirati s njom. U ranijim sezonama serije postajalo je očito da i Gil počinje patiti od iste bolesti; ipak, nakon traženja medicinske pomoći, bolest je spriječena da se razvije.

U epizodi "Grissom Versus the Volcano" Catherine pripovijeda kako je kao dijete izgubila na takmičenju iz nauke od "nekog klinca s bezveznim crvenim mravima". Kasnije u epizodi, Nick, također, otkriva da je izgubio na sličnom takmičenju i Grissom mu govori da to zaboravi. U njegovom takmičenju iz nauke u djetinjstvu Grissom je bio klinac s mravima.

U drugoj sezoni Grissom je rekao Warricku da je u srednjoj školi bio "duh" (u značenju da nije pripadao nijednoj grupi).[22] Kad je bio na fakultetu, finansirao je svoju prvu "farmu tijela" (objekat gdje se može proučavati raspadanje ljudskog tijela u različitim uvjetima) od zarade s jedne partije pokera s visokim ulogom.[23] U isto vrijeme posjećivao je i boks-mečeve kako bi učio o shemama formacija modrica na tijelu i eventualnog prskanja krvi iz povreda.

Postao je forenzički entomolog, odbranivši magisterij iz biologije na UCLA-u i doktorat na univerzitetu u Chicagu.[24]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Grissom je postao istražitelj oko 1985 (u epizodi "Living Doll", emitiranoj u SAD-u 17. maja 2007, spomenuo je da je istražitelj već 22 godine). Također je jednom spomenuo da je izgubio tijelo (mrtvaca) dok je bio u Minneapolisu, implicirajući da je tamo proveo izvjesno vrijeme prije prihvatanja posla u Las Vegasu.[25] Ovo je ponovo spomenuto kad je na jednom slučaju radio sa svojim bivšim mentorom, dr. Phillipom Gerardom, kad je rekao da je radio za njega u okrugu Hennepin, čije je sjedište Minneapolis.[26]

Postao je šef noćne smjene lasvegaske forenzičke jedinice u 2. epizodi nakon što je Brass degradiran zbog pogibije Holly Gribbs i okolnosti koje su dovele do nje.

U 7. sezoni Grissom je uzeo jednomjesečni dopust kako bi održao nekoliko predavanja na Williams Collegeu u Williamstownu (Massachusetts).[27] Prije tog odlaska već je bio počeo pokazivati znakove sindroma sagorijevanja. Međutim, nakon povratka Grissom izgleda osvježeno i govori Warricku da mu je nedostajao Las Vegas.[28] Nakon odlaska Sare Sidle (s kojom je tad bio zaručen) iz forenzičke ekipe i Warrickovog ubistva simptomi sindroma sagorijevanja ponovo se počinju javljati. Ovo je naročito primjetno u epizodi "Say Uncle", na čijem kraju izražava duboko žaljenje što je riješio jedan prilično deprimirajući slučaj.

Grissom je najavio svoje povlačenje baš kad su se pojavili dokazi da "Dick i Jane-ubica", serijski ubica iz 1990-ih, koji trenutno odslužuje 2 doživotne zatvorske kazne, nije radio sam i da je njegov saučesnik ponovo počeo ubijati. Umjesto da ode usred slučaja Grissom ostaje da ga pomogne riješiti i na kraju spašava život žene koja je trebala biti posljednja ubicina žrtva. Po završenom slučaju Grissom, koji se već ranije oprostio od članova tima (sa svakim pojedinačno), tiho napušta laboratoriju i odlazi na put u Kostariku kako bi se ponovo sastao sa Sarom; ovo je možda aluzija na njegove komentare iz 1. sezone kad je rekao da, u slučaju da ode, ljudi ne bi napravili oproštajnu zabavu za njega jer on nije tip osobe s kojom ljudi imaju puno posla. Također je jednom rekao Warricku (u epizodi "Ellie") da, kad bi otišao, ne bi bilo čak ni torte "za ekipu" - jednostavno bi pokupio stvari i otišao.

Tokom 10. sezone bio je gostujući predavač na Sorbonnei. U 11. sezoni bio je u Peruu, savjetujući se s vladom.

Razvoj lika[uredi | uredi izvor]

Evolucija kroz godine[uredi | uredi izvor]

U ranim epizodama vidimo Grissoma kao duhovitog, entuzijastičnog i dosjetljivog naučnika, s izvjesnim smislom za humor. Redovno je flertovao i činilo se da je stalno u hiperaktivnom stanju.[29][30]

Međutim, kad je počeo gubiti sluh, povukao se u sebe i izgubio dosta od one "štreberske" iskre koju je imao. Postao je lahko razdražljiv i nepristupačan.[31] Nakon operacije malo se razvedrio, ali nikad više nije bio onaj neobični i pomalo ćudljivi "štreber" kao prije.

Osobnost[uredi | uredi izvor]

Grissom je u seriji često prikazan kao jako obrazovan, ali neobičan u svom pristupu poslu i društvenom životu. Neki njegovi komentari i postupci često ostave zatečene njegove kolege i nadređene. U pogledu odnosa prema članovima tima, prikazan je kao očinska figura prema njima, ali i vrlo profesionalan u poslu.

Iako je smiren, Grissom se može jako naljutiti ili mu može zasmetati kad ga prekinu tokom ispitivanja, kao što je prikazano u epizodi "Table Stakes" iz 1. sezone, kad je izgrdio Nicka, koji ga je pozvao da izađe tokom jednog ispitivanja.

Osim što je izvan posla i karijere pomalo i polihistor, on pokazuje i neke osobine nalik Aspergerovom sindromu, a u jednoj epizodi iz 2. sezone dat je nagovještaj da on, zapravo, i ima ovaj sindrom.[32] Drugi lik iz ove serije koji ima slične osobine jeste Sara, njegova bivša supruga. Ona je jednom insinuirala da je Grissom mizantrop kad joj je naveo citat iz Thoreauovog Waldena.[33]

U epizodi "Alter Boys" iz 2. sezone Grissom povjerava svećeniku da ne vjeruje u koncept organizirane religije i da je "posrnuli" katolik, ali da vjeruje u ideju Boga.[34] Kao dodatak na vjerovanje u Boga, Grissom i Greg kasnije su se složili da naučna edukacija ne bi trebala nužno isključiti vjerovanje u okultizam i ostale paranormalne koncepte.

Iako je veoma posvećen poslu i ponekad ide i do krajnjih granica u istragama, njegova nevoljkost da se miješa u uredsku politiku često mu stvara probleme s nadređenima, a nekad i s podređenima.[24] U tom mu području mnogo pomoći pruža Catherine, njegova desna ruka, koja ga uvijek nastoji natjerati da "digne pogled s mikroskopa".[35][36]

Grissom je rekao da nikad nije unajmio prostitutku zbog seksa, navodeći da je cilj seksa stvoriti emocionalnu povezanost među ljudima. Izrazio je i nesklonost da nosi pištolj sa sobom na teren, zbog čega je nekoliko puta dobio kritike od Brassa.[37] Uprkos tome, dokazao je da ima izuzetnu preciznost u streljani.[38]

Jednom je naveo svoje hobije Lady Heather: "Imam svoje 'ventile'. Čitam. Proučavam insekte. Nekad se čak vozim i vozom smrti."[39] I zaista, u mnogim je prilikama dokazao da je vrlo prefinjen, pokazujući široko znanje iz historije, književnosti i umjetnosti. Često navodi citate iz raznih literarnih izvora, uključujući Shakespearea i Keatsa. Kasnije u istoj sezoni (drugoj) otkrilo se da je i ljubitelj bejzbola. Sara je primijetila da je to tipično za njega jer bi on volio "sve one statistike".[40] Međutim, Grissom ne poznaje previše stvari iz popularne kulture. U epizodi "Two And a Half Deaths" (čiji je naziv namjerna aluzija na humorističku seriju Dva i po muškarca jer su njeni autori napisali ovu epizodu) Brass govori o TV-seriji za koju je mislio da je već "preskočila ajkulu"[41], ali Grissom nije znao za taj izraz. Pokušavajući mu objasniti, Brass ga pita: "Sjećaš li se Fonza?", ali Grissom nije znao ni to.

Budući da je entomolog, ima široko i raznoliko znanje o insektima, koje primjenjuje u istragama. To je dovelo do njegovog nadimka: "Čovjek za bube" ("The Bug Man"). Na početku serije nazivan je i "Jezivi Grissom" (igra riječi u engleskom: gruesome Grissom) zbog njegove ponekad morbidne fasciniranosti bizarnim aspektima čovjeka i prirode. Grissom u svom uredu čuva uzorke raznih vrsta, uključujući ozračeni fetus svinje, tarantulu i dvoglavu škorpiju. Također ima i ploču u obliku ribe na koju bilježi neriješene slučajeve s naznakom "oni koji su pobjegli".[42] Povremeno sačuva i dokaze iz zatvorenih slučajeva (kao što su modeli koje je napravio Maketar). U 7. sezoni novopridošli Michael Keppler (koji je zamijenio Grissoma na ranije spomenutom dopustu) razgleda Grissomov ured i daje opasku kako Grissom mora biti priličan čudak.[43] U epizodi "The Grave Shift", čak i nakon što je Grissomov ured ispražnjen i očišćen (a kasnije dodijeljen po tom pitanju neodlučnom Nicku, nakon što je Catherine "dala ponudu"), Hodges je vratio posudu s fetusom svinje na policu jer je osjećao da ona tu pripada.

Kad ga upitaju zašto je forenzičar, on odgovara: "Zato što mrtvi ne mogu govoriti za sebe." To je jedna od njegovih omiljenih izreka i često je koristi.[44]

Odnosi sa drugim likovima[uredi | uredi izvor]

U epizodi "Bang-Bang" Grissom govori dr. Robbinsu (u vezi sa ženom koja je ustrijeljena u usta): "Ovo je uradio neko ko joj je emotivno bio vrlo blizak." Robbins ga pita je li on ikad bio blizu ženidbe. Grissom mu na to spominje Nicole Daley, koja je, kao i on, bila zainteresirana za insekte. Nastavlja još malo o njoj, a zatim kaže: "U 2. razredu (osnovne)."

Grissom možda ne traži da preuzme ulogu mentora, ali izgleda da se to dešava prirodno, počevši još od prvog susreta sa Sarom u San Franciscu, pa do Nicka i Grega u Las Vegasu. Iako ga njegovi štićenici mogu ponekad uzrujati, vidno je ponosan na njih kad nešto uspiju, kao što je to bilo kad je Greg prošao terenski ispit i postao kriminalist (dotad je bio laborant).[45] Prema njima se, također, ponaša vrlo zaštitnički i staje u njihovu odbranu koliko god može (to je vidljivo, npr, u epizodi "Rashomama").

Grissom dijeli i lijepo prijateljstvo sa dr. Robbinsom i njih dvojica su prikazani kako zajedno pjevaju dok su obrađivali tijelo ubijene rock-zvijezde (Built to Kill, Part 2). U finalu 6. sezone vidimo da ga je Brass pravno opunomoćio da odlučuje o Brassovom životu ili smrti (u slučaju operativnog zahvata), što pokazuje da je Grissom jedina osoba kojoj bi Brass povjerio svoj život.[46] Također vidimo da je on u neku ruku i mentorska figura Hodgesu (ne s tom namjerom, doduše) koji se ùglēdā na njega i često traži njegov savjet ili odobrenje, iako ga ne dobije uvijek. Nakon što je saznao za Grissomovu namjeru da napusti CSI, Hodges postaje vidno uzrujan.

Njegov odnos s Warrickom sličan je odnosu mentor-student, ali od svih CSI-evaca (uključujući Catherine), izgleda da je Grissom vidio baš Warricka kao svog nasljednika, onoga koji će preuzeti vodstvo kad on ode.[27]

Neki ljubitelji serije uvijek su se nadali romansi između Grissoma i Catherine, kojoj se on mnogo puta povjeravao, govoreći čak jednom da mu se sviđa (pomisao) da mu ona bude "supruga".[47] Njih dvoje ipak nikad nisu bili nešto više od veoma dobrih prijatelja jer ih producenti serije vide više kao brata i sestru, nego kao ljubavnike.[48] Catherine je više puta ohrabrivala Grissoma da bude otvoreniji i manje okrenut sebi[36] i da pokuša nešto sa Sarom.[35]

Grissom je, navodno, bio u vezi s forenzičkom antropologinjom Teri Miller[49] i domínom (sado-mazo termin) Lady Heather, čiju tzv. "sigurnu riječ" zna.[50] Međutim, budući da je sve što on kaže "Heather, prestani!" i "Kažem: prestani!", očito je da je ne upotrebljava pošto "Prestani!" (tj. Stop!) nikad nije "sigurna riječ". Ovo je prije aluzija na epizodu "Lady Heather's Box", u kojoj Heather govori Grissomu da je podređeni onaj koji ima kontrolu [51]; Grissom joj kaže u trenutku kad se počnu ljubiti "Uvijek možeš reći 'stop'", na što ona odgovori "Možeš i ti".

Sara Sidle[uredi | uredi izvor]

Od 1. sezone bilo je nagovještaja da su i Grissom i Sara zainteresirani jedno za drugo. Ustvari, autori su kreirali Sarin lik kad su razmišljali o Grissomovoj mogućoj ljubavi u budućnosti[11][52], ali je tokom prve 3 sezone Grissom flertovao sa svim ženskim likovima i kad ga je Sara pozvala na večeru, nije pristao, tvrdeći da ne zna šta učiniti s onim što se dešava između njih.[40][53]

"Nezgodan" trenutak između Grissoma i Sare u epizodi "Invisible Evidence" (4. sezona)

U 4. sezoni otkriveni su Grissomovi pravi osjećaji, u epizodi "Butterflied", koja je u potpunosti fokusirana na Grissomovo spoznavanje osjećajâ prema Sari. Tada je priznao da nije u mogućnosti rizikovati karijeru da bi bio s njom.[54] U ovoj sezoni kod Sare se očito pojavljuje problem s alkoholom, za što Grissom dobija potvrdu u finalu sezone; nakon toga jedva da su se viđali i Grissom postaje zainteresiran za detektivku Sofiju Curtis.

Sredinom 5. sezone Sara je suspendirana zbog neposluha i tada Grissomu otkriva svoje burno djetinjstvo. On joj odbija dati otkaz i u iduće 2 sezone Sara radi na svakom slučaju koji vodi Grissom.[55]

Tek u finalu 6. sezone vidimo da su Grissom i Sara prebrodili sve probleme koje su imali, da su, ustvari, par i da su to i bili već 2 godine.[46] Ovo otkriće uzrokovalo je pomiješane kritike; po nekima od njih, ova je veza bila znak da je CSI "preskočio ajkulu", pokušaj da se unese više drame i romanse u seriju kako bi se mogla takmičiti s liječničkom serijom Uvod u anatomiju (Grey's Anatomy), koja se u SAD-u prikazivala u istom terminu kad i CSI.[56][57] Za eliminiranje seksualne tenzije između Grissoma i Sare i njihovo "pretvaranje" u gotovu stvar, tj. ljubavni par, smatralo se da je dodavanje dodatne drame od strane ekipe serije s namjerom da privuče mlađu publiku Uvoda u anatomiju.[56][58] Scenaristi su to demantirali. Mendelsohn je čak rekla da ona nikad nije mogla vidjeti Grissoma s nekim drugim osim Sare i da su tu epizodu scenaristi vidjeli kao pravi trenutak da se veza otkrije. Jorja Fox i Petersen također su rekli da veza nije nova stvar.[59][60]

Kroz 7. sezonu vidimo Grissoma i Saru kao par[61][62], ali veza ostaje sakrivena od ostatka tima sve do finala sezone kad Maketar otima Saru.[63] Tokom 8. sezone zaručili su se.[64] U istoj sezoni, kad je Fox odlučila napustiti seriju[65], i ona i scenaristi odlučili su ne ubiti njen lik i tako ostaviti otvorena vrata za njen mogući povratak. Kao posljedica ovoga, Sara počinje padati u depresiju nakon spomenute otmice i iako je prihvatila Grissomovu ponudu za brak u 4. epizodi, u narednim epizodama pokazuje znakove sindroma sagorijevanja; slomila se u 7. epizodi, napustivši Las Vegas i CSI-ekipu, ostavivši samo oproštajno pismo za Grissoma i poruku "Sretno" za Ronnie Lake. U pismu tvrdi da se još od očeve smrti bori sa "duhovima" (prošlosti) i da sad treba otići i boriti se s njima prije samouništenja.[66]

Nakon što Grissom napusti CSI, on odlazi u Kostariku, u nadi da će naći Saru. Kad su se konačno sreli, zagrlili su se i strasno poljubili.

Sarin povratak u CSI u 1. epizodi 10. sezone ("Family Affair") otkriva da su ona i Grissom sada vjenčani.

Ipak, u epizodi "Forget Me Not" iz 13. sezone Sara otkriva da "on nije više moj suprug" budući da su se ona i Grissom razveli. Prema njenim riječima, on je bio taj koji je predložio razlaz, govoreći da je to najbolje za nju. Međutim, u finalu serije ponovo se spajaju i u posljednjoj sceni plove na brodu u zalazak Sunca.