Lepa Brena

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lepa Brena
Lepa brena.jpg
Država Flag of Serbia.svg Srbija
Karijera 1982. - danas
Rođenje 20. oktobar 1960. (53 godine)
Žanr folk
Izdavač PGP-RTB
Diskoton
Grand Production
URL http://www.jednajebrena.com/
Album
Začarani krug Uđi slobodno The Best Of Lepa Brena
(2011) (2008) (2004)

Fahreta Jahić- Živojinović alias Lepa Brena (Tuzla, 20. oktobar 1960.), je jedna od najpoznatijih pjevačica na prostorima Balkana.

Karijeru je započela 1981. godine i to u jednoj od tada popularnijih emisija koju je uređivao pokojni srpski voditelj Minimaks. U kratkoj majici i bermudama je sa svojim bendom "Slatki greh" prisustvovala tom snimanju, no upravo zbog drastične razlike od ostalih "novih nada" njen performans je izbačen iz emisije. Taj snimak je upotrijebljen u "Nedjeljnom popodnevu sa Minimaksom" kao šala na njen račun, no njena karijera tada polazi uzlaznom putanjom. Snimila je 17 albuma, par filmova, između ostalih hit-seriju "Hajde da se volimo". Prva je pjevačica koja se spustila helikopterom na koncert (1989. u Sofiji, Bugarska i 1994. u Beogradu, Srbija), umjetnica je sa najvećim muzičkim tiražima u historiji Balkanske muzike.[citat potreban]

Bila je prva žena iz Jugoslavije koja je snimala spotove na egzotičnim mjestima, u Turskoj za pjesmu "Robinja", u srednjoj Africi za "Tamba lamba", u Španiji "4 godine", Ujedinjenom Kraljevstvu "Hajde da se volimo" (engleska verzija), na Floridi za "I da odem iza leđa Bogu" i "Bol za bol" i dr. Najveći hitovi su joj "Mače moje" (1984.), "Okrećeš mi leđa" (1986.), "On ne voli me" (1987.), "Jugoslovenka" (1989.), "Bosanac" (1983.), "Živela Jugoslavija" (1985.), "Ja nemam drugi dom" (1994.), "Izdajice" (1995.), "Ti si moj greh" (1996.), "Luda za tobom" (1996.), "Pazi kome zavidiš" (2008.), "Uđi slobodno" (2008) itd.

Spektakularni koncert je održala u Bugarskoj pred 85.000 posjetilaca, na stadionu na koji je sletjela helikopterom. Brena je za svaku novu godinu imala i svoj poseban šou program na jugoslovenskim tv stanicama. 1991. se udala za teniskog asa Slobodana Bobu Živojinovića s kojim ima 2 sina. 2000. godine je kidnapovan stariji sin Stefan a poslije njegovog oslobađanja (otmičarima je plaćena otkupnina) Brena s porodicom seli na Floridu.

Danas je vlasnica folk i turbofolk produkcije "Grand", predstavništva "Red Bull" i "Ford" za Crnu Goru i Srbiju. 2004 godine je održala koncert u Brčkom i u Tuzli.

Diskografija

Glavna stranica: Diskografija Lepe Brene

Albumi

  • 1981 Čačak (PGP-RTS)
  • 1982 Mile voli disko (PGP-RTS)
  • 1983 Sitnije Cile sitnije (PGP-RTS)
  • 1984 Bato, Bato (PGP-RTS)
  • 1984 Pile moje (PGP-RTS)
  • 1985 Jedan dan života, Lepa Brena & Miroslav Ilić (PGP-RTS)
  • 1986 Okrećeš mi leđa (PGP-RTS)
  • 1986 Voli me, voli (PGP-RTS)
  • 1987 Hajde da se volimo (Diskoton, Sarajevo)
  • 1989 Četiri godine (Diskoton, Sarajevo)
  • 1990 Boli me uvo za sve (Diskoton, Sarajevo)
  • 1991 Zaljubiška (PGP-RTS)
  • 1994 Ja Nemam Drugi Dom (ZaM)
  • 1995 Kazna božija (ZaM)
  • 1996 Luda za tobom + Brena multimedia (ZaM)
  • 2000 Pomračenje sunca (Grand Production)
  • 2008 Uđi slobodno (Grand Production)

Kompilacije

  • 1995 Zlatni hitovi 1, 2, 3 (3 CDs/ PGP-RTS)
  • 1995 Nezaboravni hitovi (za slovenačko tržište / Tioli)
  • 1998 Jedna je... Lepa Brena (za slovenačko tržište / Tioli)
  • 1999 Najveći hitovi 1, 2, 3, 4, 5 (5 CDs/ PGP-RTS)
  • 2000 Lepa Brena (Rade Krstić)
  • 2002 Lepa Brena 1, 2 (2 CDs/ PGP-RTS)
  • 2004 Lepa Brena - The best of (Dupli CD/ Grand Production)
  • 2005 Lepa Brena - Beatin' The Classics (Remix-CD Hitova/ Grand Production)
  • 2005 Lepa Brena - Decenije (Best Of / Universal Austria)
  • 2005 Lepa Brena - Reworks (Grand-Revija-Onpack CD, Nove verzije hitova)
  • 2006 Lepa Brena - Rest of The Best (Best Of / Universal Austria)

Filmografija

  • 1982 Tesna koža 1
  • 1983 Kamiondžije 2
  • 1984 Kamiondžije opet voze
  • 1984 Nema problema
  • 1987 Hajde da se volimo 1
  • 1989 Hajde da se volimo 2
  • 1990 Hajde da se volimo 3
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz:

Vanjske poveznice