NK Bosna Visoko

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa NK "Bosna" Visoko)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma NK Bosna Visoko pogledajte Bosna (čvor).
NK Bosna Visoko
NK Bosna Visoko (logo).png
Puno ime kluba Nogometni klub Bosna Visoko
Nadimak Žutoljubičasti
Osnovni podaci
Osnovan 1953
Lokacija Visoko, Bosna i Hercegovina
Adresa Luke bb
71300 Visoko
Stadion Stadion Luke
Kapacitet: 6.000
Predsjednik Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Asmir Hodžić
Menadžer Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Adnan Fočić
Liga 1. liga FBiH
Pozicija
(2011/12.)
Druga liga Centar, 1. mjesto
Dresovi
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Web stranica: www.visoko.co.ba/nkbosna

Nogometni klub Bosna Visoko je nogometni klub iz Visokog. Klub je nastao 1953. godine spajanjem nogometnih klubova Jadran i Radnički iz Visokog. Trenutno se takmiči u Druga liga FBiH.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prva nogometna utakmica u Visokom odigrana je 1923. godine kada se formira i prvi nogometni klub Jadran. 1934. godine formira se i drugi nogometni klub Radnički. 1953. godine dolazi do spajanja ova dva kluba i tako nastaje nogometni klub Bosna. Za ovaj klub vezani su i najbolji rezultati po pitanju nogometa za vrijeme Jugoslavije, kada je 1963. klub je ušao u 2 nogometnu ligu tadašnje države koja je bila relativno jaka.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu je samo na trenutak prekinula aktivnosti u ovom klubu. 1993. godine počinje okupljanje, da bi 1994. klub na prvom državnom prvenstvu u Zenici osvojio 3. mjesto. U sezoni 1995/96. Bosna osvaja prvo mjesto u Drugoj ligi sjever, a u Prvoj nogometnoj ligi u sezoni 1996/97. osvaja treće mjesto. Kao vrhunac u sezoni 1997/98. osvaja prvo mjesto, a play off-u osvaja 3. mjesto. Iste sezone klub osvaja i Kup BiH kao i Super kup. Nažalost, zbog dešavanja u N/FSBiH nije došlo do održavanja play off-a te godine, te je tako Bosna izgubila jedinstvenu šansu da izađe u Evropu, a shodno tome nepovratno su propala sva ulaganja u klub (izgradnja stadiona, štampanje žutih majica, dovođenje novih igrača) te godine, te je tako Bosna doživjela finansijski krah od kojeg se još oporavlja.

Danas se Bosna, nakon finansijskog kraha poslije osvojene titule, nalazi u Prvoj ligi FBiH te zauzima gornji vrh tabele. Izvršena je reorganizacija samog kluba te podmlađivanje sastava. Pred sami početak sezone 2006/2007 Rašid Kalota je postao novi direktor koji je obezbijedio sredstva za opstanak kluba.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Pobjeda Visočke Bosne na Koševu protiv Sarajeva u finalu Kupa BiH
1998
1999
1999

Stadion[uredi | uredi izvor]

Nogometni klub Bosna domaće utakmice igra na stadionu Luke. Prijašnji naziv stadiona je bio "Stadion 7. april. Kapacitet stadiona iznosi 6000 mjesta

Navijači[uredi | uredi izvor]

Navijači NK Bosne se zovu Demoni. Nastali su prije bosanskog rata pod imenom "Bloody Demons". Poslije rata ponovo se organizuju navijačka okupljanja ali pod novim imenom Demoni koje je ostalo sve do danas. Najaktivniji su bili tokom 1997. pa sve do 2000., dok se kasnije ograničavaju na manja okupljanja. Nakon ispadanja u niži rang takmičenja navijačka grupa se uglavnom raspala, dok se jedino mlađi članovi okupljaju i održavaju uspomenu na nekad mnogo brojnije navijače nogometnog kluba Bosna.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]