Rorarii

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rorarii su bili vojnici koji su po formaciji ranih legija u vrijeme Antičkog Rima stajali u zadnjim borbenim linijama ili bili u ulozi rezervnih trupa. U njihovom sastavu bili su mlađi, neiskusniji borci. Moguće je da su bili angažovani u borbama skupa sa triarii trupama i to na kraju bitke. Naime, triarii su direktno učestvovali u borbi samo kada napad hastata i prinicipes nije bio uspješan. Vjerovatno je da su imali ulogu kao i accensi, odnosno popunjavali poremećene borbene redove tokom bitke. Drugi izvori navode da rorarii uopšte nisu bil naoružani i da su zapravo bili posilni/štitonoše elitnim dijelovima legije. Nažalost, nema dovoljno dokaza kako bi utvrdili da li su rorarii direktno učestvovali u borbama ili ne. Ipak, sigurno je da nisu bili u istoj liniji sa hastatima ili principes.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]