Balteus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Balteus je imenica iz latinskog jezika kojom se označava standardni vojnički pojas koji je bio dio opreme legionara u rimskoj vojsci. Upotrebljavao se za nošenje oružja, mača gladius i bodeža pugio a vjerovatno je imao i druge praktične primjene.

Vojnički pojas rimskih legionara imao je nekoliko varijanti; cingulum, cingulum militaris je bio pojas sa metalnim pločicama i visećim elementima, a u Avgustovo vrijeme nošena su i dva ukrštena pojasa.

Opis[uredi | uredi izvor]

Metalne pločice na balteusu su prvobitno bile uske, i pojasevi sa uskim pločicama nosili su se u paru. Same pločice su bile izrađivane od bronze, ponekad posrebrene i često ukrašene a bilo je i primjeraka izrađenih od srebra i zlata. Kasnije su izrađivane široke varijante.

Pločice su bile nitovane za remen od kože koji je bio gotovo jednake širine kao one. Neki modeli pločica su na unutrašnjoj strani imale i produžetak koji je služio kao nitna. Sama koža od koje je bio izrađen remen mogla je biti obojena u crnu, crvenu ili neku drugu boju ali i neobojena. Kopča opasača je najčešće bila na desnoj strani opasača. Opasači su mogli imati pločice s obje ili samo s prednje strane.

Neka vrsta pregače (apron) nošena s prednje strane opasača služila je kao zaštita međunožja (ova svrha je upitna) a imala je i dekorativnu ulogu. Činile su je 4-6 resa, širine 2-3 cm i oko 25 cm dužine, također sa manjim ili većim metalnim nitnama. Svaka od resa završavala se visećim elementima od metala u obliku diskova kojih je moglo biti i do 16 komada. Prema nekim interpretacijama, zvuk koji su rese stvarale pri kretanju legionara imao je psihološki efekat na neprijatelja, dajući utisak da mu se približava neizmjerna armija ili barem brojnija nego što je u zaista bila. (U savremenom govoru imenica legija se ponekad koristi i u svrhu dočaravanja velikog mnoštva.) Smatra se da je balteus bio vrijedan dio individualne vojničke opreme. Iako je pravljen u vojnim radionicama i bio dio standardne i obavezne opreme u rimskim legijama, moguće je da su legionari ipak mogli birati pojaseve i prema sopstvenom ukusu i raspoloživim novčanim sredstvima.

Latinske riječi balteus i apron su u korijenu engleskih riječi belt - pojas i apron - pregača a balteo u italijanskom jeziku je remen za npr. tobolac sa strijelama.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]