Skylab

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Skylab
Skylab and Earth Limb - GPN-2000-001055.jpg
Mjesto lansiranja Svemirski centar Kennedy
Masa 77.088 kg

Skylab, bivša američka svemirska stanica lansirana 14. maja 1973. iz svemirskog centra Kennedy. Skylab je bio načinjen od opreme zaostale iz programa Apollo. Najveći njegov dio, orbitalna radionica je zapravo bio prazan treći stepen rakete Saturn 5. Pri lansiranju otkinula se jedna fotoćelijska ploča, a i dio toplotnog štita. Zato su astronauti morali načiniti suncobran.

Na njoj se nalazila laboratorija za izučavanje mikrogravitacije i izvršeno je nekoliko Sunčevih eksperimenata, među kojima i analiza mekih iks-zraka sa Sunca talasne dužine 6-49 angstrema. stanica je radila samo devet mjeseci i imala je tri člana posade. Vratila se u atmosferu 14. jula 1979 i izgorila.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

NASA[uredi | uredi izvor]

Ostali izvori[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: