Sura

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sura (Arapski سورة) je jedno poglavlje Kur'ana. Sure su podjeljene u ajete, tj. stihove. Broj sura u Kur'anu je 114. Redosljed po kojemu su uvršteni u Kur'anu nije redosljed po objavi, već po nalogu Muhameda s.a.v.s., a on, kako se spominje u jednoj tradicionalnoj predaji, po nalogu Meleka Džibrila. Taj redosljed je otprilike, po veličini, tako da duže sure dolaze na početku, a kraće na kraju knjige Kur'an. Postoje takozvane "medinske sure" i "mekanske sure", a postoje sure u kojima su izmješani mekanski i medinski ajeti. Mekanskim surama se nazivaju sve one sure u kojima su svi ajeti objavljeni u Meki (Prije Hidžre). A medinskim ajetima sve one sure u kojima su svi ajeti objavljeni u Medini (poslije Hidžre)

Lista svih Kur'anskih sura[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Allah-green.svg Nedovršeni članak Sura koji govori o islamu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: