Wilhelm Röntgen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Wilhelm Conrad Röntgen)
Wilhelm Conrad Röntgen
Rođenje (1845-03-27) 27. mart 1845.
Lennep, Njemačka
Smrt10. februar 1923(1923-02-10) (77 godina)
München, Njemačka

Wilhelm Conrad Röntgen (Lennep, 27. marta 1845. - München, 10. februara 1923) bio je njemački fizičar.[1]

Otkrio je 1895. posebnu vrstu elektromagnetskog zračenja X-zrake (poslije nazvane rendgenske). Ustanovio je da djeluju na fotografsku ploču, prolaze kroz različite materijale i ioniziraju zrak kojim prolaze. Konstruisao je rendgenske cijevi s konkavnom katodom i platinskom antikatodom. Za to otkriće dobio je 1901. Nobelovu nagradu za fiziku.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Jedna od prvih radiografija (rendgenska slika) koje je Röntgen snimio, šaka, vjerovatno gospođe Röntgen

Studirao je na univezitetu u Utrechtu, Holandija, zatim na ETH u Zürichu gde je diplomirao mašinsko inženjerstvo. Godine 1869. doktorirao je na Univerzitetu u Zürichu.

Pogrešno se vjeruje da je Röntgen x-zrake pronašao slučajno. Slučaj je bio samo utoliko što je zastor barij-platinacijanida koji je pripremio za jedan od narednih eksperimenata zasvijetlio prije nego što je bio upotrijebljen.

U toku 1895. Röntgen je poput brojnih fizičara ispitivao efekte visokog napona na električno pražnjenje u razređenim plinovima u vakuumskim cijevima. Krajem te godine već su se ispitivali efekti katodnih zraka van vakuumskih cijevi. U pripremi jednog od takvih eksperimenata testirao je aparaturu u mraku i primijetio je nekakvo svjetlucanje na stolu, metar od aparature, kadgod uključi visoki napon. Pošto se u ponovljenim pokušajima desilo isto, upalio je šibicu i shvatio da svjetlucanje dolazi od barij-platinocijanida koji je tu bio odložen čekajući neki od sljedećih eksperimenata.

Röntgen je nagađao da se radi o novoj vrsti zraka (katodne zrake su već bile poznate). Sljedećih nekoliko sedmica je jeo i spavao u laboratoriju neprekidno ispitujući osobine novih zraka koje je privremeno nazvao x-zrake, koristeći matematičko označavanje za nepoznatu veličinu. Mada su kasnije zraci kada je postao poznat po njemu dobili ime rendgenske zrake, on je radije koristio izraz x-zrake.

U novembru 2004. Međunarodna unija za čistu i primjenjenu hemiju dala je 111. elementu u periodnom sistemu ime rendgenij.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Wilhelm Conrad Rontgen | German physicist". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 20. 3. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]