Älvsborgs län

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tvrđava Älvsborg po kojem je kanton dobio ime

Älvsborgs län (fon. Elvborjs len) je bio kanton u Švedskoj, ali od 1998. je u sastavu Västra Götalands läna. Glavni grad kantona je bio Vänersborg. Kantonu su pripadali pokrajina Dalsland i zapadni dijelovi pokrajine Västergötland (osim Göteborga i okoline).

Historija[uredi | uredi izvor]

Nakon uvođenja administrativne podjele na kantone i kantonske uprave 1634, došlo je do podjele Västergötlanda na kantone Skaraborgs län i Älvsborgs län. Kanton je dobio ime po tvrđavi Älvsborg, a Göteborg je postao glavnim gradom kantona.

1680. ponovo su korigovane granice kantona. Göteborg i administrativni dijelovi (šv. härad) Sävedal, Askim i Östra Hising osnovali su novi kanton, koji je 1700. dobio naziv Göteborgs och Bohus län. Zbog ponovne podjele i odvajanja Göteborga, koji je dotad bio glavni grad kantona, Borås je privremeno postao glavnim gradom.

1. januara 1998, Älvsborgs län, zajedno sa kantonima Skaraborgs län i Göteborgs och Bohus län, pripojen je kantonu Västra Götalands län i tako je osnovan još jedan veliki kanton.

Gradovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]