Skaraborgs län

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Skara između 1690-1710

Skaraborgs län (fon. Skaraborjs len) je bio švedski kanton u Västergötlandu od 1634-1998. Glavni grad kantona je bio Mariestad, dok je najveći grad bio Skövde.

Historija[uredi | uredi izvor]

Nakon uvođenja administrativne podjele na kantone i kantonske uprave 1634, došlo je do podjele Västergötlanda na kantone Skaraborgs län i Älvsborgs län. Prvobitno je Skara, po kojoj je kanton i dobio ime, bila glavni grad Skaraborgs läna, ali od 1660. Mariestad je preuzeo tu ulogu, pa su kanton ponekad zvali Mariestads län.

1. januara 1998. kanton Skaraborgs län je ukinut, te su neki dijelovi kantoni postali sastavni dio novoosnovanog kantona Västra Götalands län. Osnivanjem novog kantona sproveden je referendum kojim su općine Mullsjö i Habo izglasale ulazak u kanton Jönköpings län, a ne Västra Götalands län.

Općine[uredi | uredi izvor]

Katedrala u Skari

Gradovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]