Idi na sadržaj

Šargija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Šargija (albanski: Sharki) jest trzalački kordofoni instrument, sa dugim vratom koji ima pragove i koristi se u narodnoj muzici razlčitih balkanskih država, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Albaniju, i Srbiju.

Šargija je nastala u Bosni i Hercegovini tokom vladavine Osmanlijskog carstva i koristili su je svi narodi koji su tu živjeli. Izvorne četiri žice su povećane na šest ili čak sedam žica. Šargija obično prati violinu, i ima zveckajući zvuk, sličan turskom sazu. Sharki (ili šargija) je instrument sličan dvožičanoj qifteliji, sa više žica i izgledom kao primitivni saz. Obično postoje tri kursa metalnih žica. Pragovi su često umetnuti metalni pragovi, u nezapadnim obrascima. Tijelo može biti napravljeno od zasebnih letvi ili rezbareno od jednog komada drveta.

Upotreba i popularna kultura

[uredi | uredi izvor]

Šargiju koriste Bosanci u izvođenju izvorne bosanske muzike. Tamburica/tambura je uglavnom povezana sa Hrvatima i nekim Srbima.

Za popularizaciju šargije u novije vrijeme izuzetne zasluge imaju braća Ilija i Marko Begić iz Dervente, koji su tokom 45 godina djelovanja za Sarajevsku diskrografsku kuću Diskoton snimili desetke albuma i sa stotinama pjesama, punili dvorane, osvajali "zlatne","srebrene" i "platinaste" ploče.[1]

Reference

[uredi | uredi izvor]

Izvori

[uredi | uredi izvor]