Šeherzada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šeherzada (شهرزاد)
Lik serije: Hiljadu i jedna noć
Portretirao/la Mili Avital, Catherine Zeta-Jones, Claude Jade, María Montez, Cyrine Abdelnour, Sulaf Fawakherji
Informacije
Aliasi Šahrzâd ili Shahrzād
Rod Ženski
Suprug(a) Shahryar
Djeca 3 sina
Rodbina Glavni vezir (otac)
Dunyazad (sestra)
Religija Islam
Nacionalnost Perzijska

Šeherzada (Šahrzâd ili Shahrzād, perzijski: شهرزاد, šahr + zâd; arapski Shahrazād), je legendarna perzijska kraljica i pripovjedačica priča iz Hiljadu i jedne noći.

Šeherzada u knjizi[uredi | uredi izvor]

Šeherzada moli sultana za milost.

Ovo je uokvirena priča u kojoj Šeherzada svoje priče priča caru Šahrijahu koji je zamrzio cijeli ženski rod i svaku noć u svoju palači dovodio po jednu novu djevicu za ženu, koju bi jutrom ubijao. Šahrijah je mrzio žene zbog prevare koju mu je nanijela njegova supruga sa robom. Šeherzada se svojom voljom prijavila da ode kralju i u noći sa njim ga je zamolila da se pozdravi sa svojom sestrom koja joj je tada tražila da ispriča priču. Šeherzada je započela svoju priču i prekidala je u jutro na najzanimljivijem mjestu, tako da bi svaki put car odgodio njenu smrt da bi čuo kraj priče. To je trajalo hiljadu i jednu noć. U tom periodu ona je utjecala na kralja, njegovo ponašanje i razmišljanje i rodila mu tri sina. Nakon toga kralj ju je ostavio u životu i učino ju svojom stalnom saputnicom.

Šeherzada u stvarnom životu[uredi | uredi izvor]

Neki smatraju da je Šeherzadin lik djelimično ili potpuno izgrađen na kraljici Homāy, kćerci Bahmana, koja je imala epitet Čehrzād (što znači: uzvišenog izgleda) po kojem je nastalo ime lika u knjizi. Također se smatra da je majka Harun er-Rašida oblikovala Šeherzadin lik.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]