Šeherzada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Šeherzada (شهرزاد)
Lik iz serije Hiljadu i jedna noć
Šeherzada
Portretirao/laMili Avital, Catherine Zeta-Jones, Claude Jade, María Montez, Cyrine Abdelnour, Sulaf Fawakherji
Informacije
PseudonimiŠahrzâd ili Shahrzād
RodŽenski
Suprug(a)Shahryar
Djeca3 sina
RodbinaGlavni vezir (otac)
Dunyazad (sestra)
ReligijaIslam
NacionalnostPerzijska

Šeherzada (Šahrzâd ili Shahrzād, perzijski: شهرزاد, šahr + zâd; arapski Shahrazād), je legendarna perzijska kraljica i pripovjedačica priča iz Hiljadu i jedne noći.

Šeherzada u knjizi[uredi | uredi izvor]

Ovo je uokvirena priča u kojoj Šeherzada svoje priče priča caru Šahrijahu koji je zamrzio cijeli ženski rod i svaku noć u svoju palači dovodio po jednu novu djevicu za ženu, koju bi jutrom ubijao. Šahrijah je mrzio žene zbog prevare koju mu je nanijela njegova supruga sa robom. Šeherzada se svojom voljom prijavila da ode kralju i u noći sa njim ga je zamolila da se pozdravi sa svojom sestrom koja joj je tada tražila da ispriča priču. Šeherzada je započela svoju priču i prekidala je u jutro na najzanimljivijem mjestu, tako da bi svaki put car odgodio njenu smrt da bi čuo kraj priče. To je trajalo hiljadu i jednu noć. U tom periodu ona je utjecala na kralja, njegovo ponašanje i razmišljanje i rodila mu tri sina. Nakon toga kralj ju je ostavio u životu i učino ju svojom stalnom saputnicom.

Šeherzada u stvarnom životu[uredi | uredi izvor]

Neki smatraju da je Šeherzadin lik djelimično ili potpuno izgrađen na kraljici Homāy, kćerci Bahmana, koja je imala epitet Čehrzād (što znači: uzvišenog izgleda) po kojem je nastalo ime lika u knjizi. Također se smatra da je majka Harun er-Rašida oblikovala Šeherzadin lik.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]