Šemsa Suljaković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Šemsa Suljaković
Žanrovi Narodna muzika
Karijera 1971 -

Šemsa Suljaković (29. septembar 1951. godine, Maglaj) je bosanskohercegovačka pjevačica narodne muzike.

Počela je pjevati 1971. godine. Prvi singl snimila je 1978. godine (Otišla je ljubav s`našeg kućnog praga). 1981. godine počinje saradnju sa srbijanskim Južnim Vetrom i sa njima postiže veliki uspjeh tokom 10 godišnje saradnje (10 albuma).

Vrhunac svoje slave, doživjela je godine 1986. kada je snimljen album sa naslovnom pjesmom "Pristajem na sve" koji je prodat u tiražu od oko 850.000[potreban citat] primjeraka.1981. godine, počela je sa orkestrom Južnim Vetrom i svaka druga snimljena pjesma bila je hit. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine napušta Južni Vetar i priključuje se pokretu BiH estradnih umjetnika i po zapadnoj Evropi i Americi održava koncerte za pomoć svojoj zemlji. Odradila je nekoliko stotina humanitarnih koncerata širom svijeta za pomoć Bosni i Hercegovini.

Diskografija[uredi | uredi izvor]