Ženski turbofolk bend

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Plakat za predstavu

Ženski turbofolk bend je pozorišna predstava u režiji Sulejmana Kupusovića koja je rađena po motivima komedije "Ženski orkestar" francuskog dramskog pisca Jean Anouilha. Predstavu izvodi ansambl Kamernog teatra '55. Predstava je pozorišni hit u Kamernom teatru '55, karte za predstavu budu rasprodane mjesec dana ranije. U okviru Četvrtog festivala komedije Bosne i Hercegovine "Mostarska liska 2006." izvedena je predstava Ženski turbofolk bend. Izvedba je nagrađena "Velikom mostarskom liskom", dok su pojedinačne nagrade dodijeljene Žanu Maroltu za najbolju kreativnu improvizaciju i Sulejmanu Kupusoviću za najbolju režiju.

"Ženski turbofolk bend" je priča o bivšim članicama Sarajevske filharmonije koje su, da bi preživjele, prinuđene pjevati turbo pjesme u nekoj kafani na "Arizoni" u bosanskoj zabiti. Filharmonistice pjevaju "hitove" Karleuše, Cece, Bubamare, Stoje, Kebe i sličnih dok istovremeno uzdišu za svijetom Bacha, Mozarta i Beethovena. U finalu predstave gazda kafane traži od muzičarki da pjevaju i igraju dok se u pozadini vidi obješena jedna od muzičarki, koja je uzdisala za Mozartom a morala svirati i pjevati turbo pjesme u stilu "Na čaršafu dvije kapi krvi, to je dokaz da si bio prvi".


Adaptacija i režija: Sulejman Kupusović
Scenografija: Marijela Margeta
Kostimografija: Amra Džinalija
Muzička obrada: Dejan Pejaković
Inspicijent: Bojan Trišić
Producent: Nusret Ćeman

Uloge[uredi | uredi izvor]