Žore Bokšić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Žore Bokšić bio je dubrovački trgovac i protovestijar bosanskih vladara. Žore je Dubrovčanin koji je duže vremena poslovao u Bosni kao trgovac. Naročito se isticao u trgovini olovom u Kamenici i Olovu. Organizovao je brojne karavane koji su preko Via Narenta prevozili olovo do trga Drijeva, a odatle brodovima do Dubrovnika i drugih tržišta. Koliko je to bila uhodana i prepoznatljiva praksa pokazuju primjeri da su kasniji trgovci u organizaciji trgovine olovom u ugovorima spominjali da se posao mora obavljati onako kako je to Žore svojevremeno činio.

Kao trgovac i protovestijar Žore je imao značajnu ulogu u razvoju trgovine i rudarstva u srednjovjekovnoj Bosni. Njegova umijeća prepoznali su bosanski vladari i angažirali ga da im kao protovestijar uređuje njihove financijske poslove. U poslovanju uz njega važnu ulogu imala je njegova žena Mara. Naslijedio ga je sin Nikola Bokšić, koji po sposobnostima nije bio ni blizu očevih dometa.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]