.mil

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
logo

.mil je najviša internet domena koja se striktno dodjeljuje web stranicama vojnih snaga Sjedinjenih Američkih Država. Jedna je od najstarijih najviših internet domena i u upotrebi je od 1985 godine.

Ime domene mil je sponzorisana domena najvišeg nivoa (sTLD) u sistemu imena domena na Internetu za Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država i njegove podružnice ili pridružene organizacije. Ime je izvedeno od military (vojske) . Bio je to jedan od prvih domena najvišeg nivoa, kreiran u januaru 1985.[1]

Sjedinjene Države su jedina zemlja koja ima domenu najvišeg nivoa za svoju vojsku, što je naslijeđe uloge američke vojske u stvaranju interneta. Druge zemlje često koriste domene drugog nivoa u tu svrhu, npr. mod.uk za Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva. Kanada koristi norad.mil sa Sjedinjenim Državama jer zajedno upravljaju Sjevernoameričkom komandom za zračno-svemirsku odbranu .

Uprkos tome što ima namjensku domenu najvišeg nivoa, američka vojska također koristi com domene za neke od svojih stranica za regrutaciju, kao što je goarmy.com, kao i za web stranicu Komesarijata odbrane www.commissaries.com i većinu neaprisiranih sredstava fondova kao što su vojne MWR organizacije i vojne razmjene. Također, vojska koristi edu domene za svoje službene akademije: Vojna akademija Sjedinjenih Država, Akademija obalske straže Sjedinjenih Država, Pomorska akademija Sjedinjenih Država i Akademija ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država mogu se pristupiti korištenjem edu ili mil domena. Zvanične atletske programske stranice tri akademije koje su članice NCAA Divizije I (Vojska, Mornarica, Vazduhoplovstvo) koriste com domene, kao i Obalsku stražu, koja je članica NCAA Divizije III. Samo Ministarstvo odbrane koristi gov za svoju početnu stranicu, sa najmanje tri domena drugog nivoa unutar mil (odbrana, dod i pentagon) koji preusmjeravaju na ime njegovog domena www.defense.gov .

Obalska straža Sjedinjenih Američkih Država, kao i druge vojne službe, koristi domen mil, iako za vrijeme statutarnog mirnodopskog vremena služba potpada pod Ministarstvo domovinske sigurnosti Sjedinjenih Država.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Postel, J.; Reynolds, J. (October 1984). "RFC 920 - Domain Requirements". doi:10.17487/RFC0920. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. ^ "United States Coast Guard Regulations 1992" (PDF). US Coast Guard.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]