48 sati

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
48 sati
Izvorni naslov48 Hrs.
RežiserWalter Hill
Producent
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaJames Horner
ŽanrAkcija, komedija
KinematografijaRic Waite Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
DistributerParamount Pictures
Premijera
  • 1982
  • 29 april 1983 Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje95 min.[1]
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet12 mil. $[2]
Zarada78,9 mil.[3]
NasljednikJoš 48 sati

48 sati (engleski: 48 Hrs.) američka je akcijska komedija iz 1982. koju je režirao Walter Hill. Bio je to prvi film Joela Silvera kao producenta. Scenarij su napisali Walter Hill, Roger Spottiswoode, Larry Gross, Steven E. de Souza i Jeb Stuart.

Glavne uloge u filmu su Nick Nolte i Eddie Murphy kao policajac i osuđenik koji se udružuju kako bi uhvatili dvojicu ubica policajaca, Alberta Ganza i Billya Beara, koje glume James Remar i Sonny Landham. Murphyju je ovo bio filmski debi, a za svoju ulogu bio je nominiran za Zlatni globus za najboljeg mladog glumca.[4] Naslov filma odnosi se na vrijeme koje imaju za rješavanje zločina.

Nastavak, Još 48 sati, objavljen je 8. juna 1990.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Osuđeni lopov, Albert Ganz, radi na uređivanju ceste u Kaliforniji u okviru zatvorskog programa, kada se Indijanac po imenu Billy Bear doveze u kamionetu i zatraži vode za hladnjak koji se pregrijava. Ganz i Billy razmjene uvrede i dođe do fizičkog obračuna. Kada čuvari pokušaju da ih razdvoje, Billy doda pištolj Ganzu, ubiju dva od tri čuvara i pobjegnu s mjesta događaja. Dva dana kasnije, Ganz i Billy ubiju Henryja Wonga, njihovog saradnika. Kasnije tog istog dana, inspektor Jack Cates iz ureda za kriminalističku obradu policijske uprave u San Franciscu, se pridružuje dvojici svojih prijatelja i saradnika, detektivu Algrenu i detektivu Van Zantu, u hotelu Walden kako bi provjerili čovjeka po imenu G.P. Polson. Jack čeka dolje, dok Algren i Van Zant kreću u sobu 27, gdje se ispostavlja da je G.P. Polson zapravo Ganz. Ganz ubije Van Zanta i Algrena i bježi s Billyjem, uzimajući Jackov pištolj.

Policajac Ben Kehoe kaže Jacku za bivšeg Ganzovog partnera, Reggiea Hammonda, koji služi trogodišnju zatvorsku kaznu zbog oružane pljačke. Jack posjećuje Reggiea u zatvoru i dobija 48-satni dopust iz zatvora za njega kako bi mu pomogao pronaći Ganza i Billyja. Reggie vodi Jacka u stan gdje živi Ganzov posljednji preostali saradnik, Luther. Dok Jack razgleda po stanu, Luther puca na njega i odbija da ga ispituju ​​pa ga Jack smjesti u zatvor. Te noći, Reggie vodi Jacka u bar gdje je Billy bio barmen. Dobiju informacije o Billyjevoj djevojci, ali to također ne vodi nigdje, pošto djevojka kaže da je izbacila Billyja. Reggie priznaje da su on, Ganz, Billy Bear, Luther i Wong ukrali 500 hiljada dolara od trgovca drogom prije nekoliko godina i da je novac u prtljažniku Reggieovog automobila u garaži u centru grada. Umjesto da podijele novac, Ganz je izdao Reggiea, što je rezultiralo njegovim zatvaranjem. To je također bio razlog zašto su Ganz i Billy uzeli Lutherovu djevojku Rosalie, htjeli su da Luther uzme Reggiev novac u zamjenu za njen siguran povratak.

Luther uzima Reggiev auto, a Jack i Reggie ga prate do stanice Muni gdje Ganz dolazi da preuzme novac. Luther, međutim, prepoznaje Jacka, a Ganz i Billy bježe, dok Reggie kreće u potjeru za Lutherom. Ostavši praznih ruku, Jack se vraća u policijsku stanicu i čeka da Reggie nazove. Jack odlazi u Vroman, u okrugu Fillmore, kako bi pronašao Reggiea, koji je pratio Luthera do hotela preko puta. Jack se ponizno izvinjava zbog stalne ljutnje i vrijeđanja Reggiea. Daje Reggieu novac da plati hotelsku sobu za seks s djevojkom koju je upoznao, ali dok odlazi s njom, Reggie vidi Luthera kako izlazi iz hotela. Luther ulazi u ukradeni autobus kojim upravlja Billy i preda novac Ganzu, koji puca u Luthera. Ganz primjeti da ih Jack i Reggie prati, uslijedi potjera koja završavi tako što Jack sa svojim Cadillacom završi u izložbenom salonu Cadillaca. Nakon toga Jack i Reggie su spremni prihvatiti činjenicu da nisu uspjeli uhvatiti Ganza.

U lokalnom baru, Jack se pita da li se Billy možda vratio da vidi svoju djevojku i iskoristio njen stan kao skrovište. Jack i Reggie provaljuju u stan i nakon kratkog sukoba Reggie ubije Billyja. Ganz bježi u lavirint uličica, uhvativši Reggiea, ali ga Jack ubije. Konačno, Jack vodi Reggiea da vidi djevojku koju je ranije upoznao u Vromansu. Jack ostavlja ukradeni novac u Reggieovom automobilu, ali traži zajam za drugi Cadillac kad izađe kao promijenjen čovjek i odvede Reggiea nazad u zatvor.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Lawrence Gordon prvi se pojavio sa originalnom idejom za film. Radnja je bila smještena u Louisiani, gdje su kriminalci oteli guvernerovu kćerku i prijetili da će je ubiti za 48 sati ako ne ispune zahtjeve. Porodica angažira najboljeg policajca koji iz zatvora izvodi zatvorenika, koji je ranije bio u istoj ćeliji sa otmičarem, da mu pomogne.[5] Godine 1975. Gordon je radio na filmu Teška vremena sa režiserom Walterom Hillom i montažerom Rogerom Spottiswoodeom. Spottiswoode je želio režirat, a Hill je predložio da napiše scenarij.

Scenarij se kasnije razvijao za Clinta Eastwooda kao policajca i Richarda Pryora kao osuđenika. U to vrijeme, Eastwood je želio ulogu kriminalca, odbio je film i odlučio se za ulogu osuđenika u filmu Bijeg iz Alcatraza.[6]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Film je dobio uglavnom pozitivne kritike. Na sajtu Rotten Tomatoes ima rejting od 92%, zasnovan na 39 kritika, s prosječnom ocjenom 7,3 od 10.[7] Na sajtu Metacritic film ima rezultat 71 od 100, zasnovan na 8 kritika.[8]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "48HRS. | British Board of Film Classification". www.bbfc.co.uk. Arhivirano s originala, 1. 11. 2018. Pristupljeno 6. 9. 2017.
  2. ^ "48 Hrs. | PowerGrid". powergrid.thewrap.com (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 27. 10. 2014. Pristupljeno 6. 9. 2017.
  3. ^ "48 HRS. (1982) - Box Office Mojo". www.boxofficemojo.com (jezik: engleski). Pristupljeno 6. 9. 2017.
  4. ^ "Winners & Nominees 1983". www.goldenglobes.com (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 20. 12. 2016. Pristupljeno 8. 9. 2017.
  5. ^ "10 Timely Facts About 48 Hrs.". mentalfloss.com (jezik: engleski). Pristupljeno 7. 9. 2017.
  6. ^ "48 Hrs. (1982)". www.imdb.com. Pristupljeno 7. 9. 2017.
  7. ^ "48 HRS". rottentomatoes.com (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 9. 2017.
  8. ^ "48 Hrs". metacritic.com. Pristupljeno 8. 9. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]