A fortiori

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Argument a fortiori je "argument iz još jačeg razloga." (Termin a fortiori u latinskom ima značenje "od [nečega] jačeg".)

A fortiori argument se koristi povjerenjem u postojeći argument kako bi se raspravljalo u korist drugog prijedloga, odnosno argumenta koji je implicitan (ili obuhvaćen) u prvom. Drugi argument se može smatrati "slabijim", te samim tim treba argument iz još jačeg razloga, odnosno iz "jačeg" prethodnog argumenta.

Naprimjer, ako je osoba mrtva (jači razlog), osoba može sa jednakom ili jačom sigurnošću tvrditi da osoba ne diše. "Biti mrtav" poništava druge argumente koji bi se mogli postaviti za nedisanje, poput da se ne vidi nikakav trag disanja.

Korištenje[uredi | uredi izvor]

U engleskom jeziku se a fortiori najčešće koristi kao prilog koji označava "većom silom logike" ili "sve više".

Autoritet o korištenju termina, Bryan Garner, navodi u djelu Garner's Modern American Usage da se a fortiori ponekad koristi kao pridjev, što bi trebalo izbjegavati i za primjer navodi: "Naravno, da zakoni zahtjevaju javno prihvatanje, sam slučaj u korist konvencija je a fortiori (što bi se trebalo čitati kao još uvjerljiviji).[1]

U jevrejskom pravnom sistemu se često koriste a fortiori argumenti pod nazivom kal va-chomer.

U drevnoj Indijskoj logici (nyaya), korištenje a fortiori argumenta se nazivalo kaimutika ili kaimutya nyaya, od riječi kim uta koje znače "još više".

A fortiori argumenti se koriste kao metoda rasuđivanja i u islamskoj jurisprudenciji (koristeći se analoškim rasuđivanjem).[2]

U Novom zavjetu, apostol Pavao često koristi a fortiori argumente, npr.:

  • Poslanica Rimljanima 5:10, 15, 17 i 11:12, 24
  • Druga poslanica Korinćanima 3:9, 11

Isus je koristio a fortiori u svojim učenjima:

  • gavrani i ljiljani na polju (Evanđelje po Luki 12:24-29)
  • grešnici davaju dobre darove svojoj djeci (Evanđelje po Mateju 7:8-11; Evanđelje po Luki 11:13)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Garner, Bryan A. (2009). Garner's Modern American Usage (3rd izd.). Oxford: Oxford University Press. str. 28. ISBN 978-0-19-538275-4.
  2. ^ Hallaq, Wael (2009). Sharī'a: Theory, Practice, Transformations (1st izd.). Cambridge: Cambridge University Press. str. 105. ISBN 0521678749.

Dodatni izvori[uredi | uredi izvor]

  • Grabenhorst, Thomas K.: Das argumentum a fortiori, Verlag "Peter Lang" 1990 ISBN 3-631-43261-5.
  • Schneider: Logik für Juristen, strane 158ff.