Ajant

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ajant (grč. Αἴας, gen. Αἴαντος), je grčki mitski heroj, sin Telamona i Periboje i kralj Salamine. Poznat je i kao Ajaks. Smatra se drugim najvećim grčkim herojem poslije Ahila. Poznat je po štitu napravljenom od koža sedam bikova. Tijelo mu je bilo neranjivo, osim pod pazuhom, a neki kažu da je mogao biti ranjen i u vrat jer ga je Heraklo urekao.

Ajant i Telamon[uredi | uredi izvor]

Kada je odlazio od kuće, pri ulasku na svoju lađu, Telamon mu je opraštajaći se dao savjet: Misli na pobjedu, ali uvijek uz pomoć bogova. Ajant je rekao: Uz pomoć bogova svaka kukavica i luda može da postane slavna, vjerujem da ću to biti i bez njih! To hvalisanje i mnoga slična, razgnjeviše bogove. Jedne prilike kada ga je Atina požurivala u boj on se izdera na nju: Odlazi i hrabri moju braću Grke, jer gdje sam ja, tu neprijatelj ne može probiti.

Ajant i trojanski rat[uredi | uredi izvor]