Al Hillah

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Al Hillah
Nedostaje grb
Iraq location map.svg
Red pog.svg
Al Hillah

Osnovne informacije
Država: Irak
Guvernat: Babil
Stanovništvo: 289.714 popis (2005)

Al Hillah je grad u centralnom Iraku na rijeci Eufrat, 100 km južno od Bagdada. Procjenjuje se da grad 1998. imao oko 364.700 stanovnika. Glavni grad je provincije Babil a nalazi se blizu drevnih gradova Babilon, Borsipa i Kiš. Područje u kojem se nalazi je pretežno agrarno orijentisano, a zemljište je velikom dijelom navodnjavano.

Grad je osnovan 1101. Postao je glavnim administrativnim centrom tokom vladavine Turaka i Velike Britanije. Ovdje su bile teške borbe 1920. tokom pobune protiv Engleza, kada je 300 vojnika Mančesterske regimente masakrirano u samom gradu.

Hillah je također bilo mjesto velike borbe prilikom invazije na Irak 1. aprila 2003. Irački gubici su nepoznati, ali se smatraju velikim. Po nekim izvorima više stotina iračkih vojnika je poginulo u borbi sa snagama američke vojske. Dok traje okupacija Iraka, grad spada pod poljsku vojnu zonu.

U gradu su se desili mnogi bombaški napadi otkako je rat počeo. Najkrvaviji napad iračkih pobunjenika se desio upravo ovdje, kada je automobilska bomba usmrtila 125 ljudi ispred bolnice 28. februara 2005. 30. maja 2005. dvije samoubice su usmrtile 31 osobu, od kojih su mnogi bili policajci, a ranili 108 osoba.