Albertovo jezero

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Satelitski snimak jezera

Albertovo jezero, bivše Jezero Mobutua Sese Seka, jedno je od Afričkih velikih jezera. Nalazi se na granici između DR Kongo i Ugande.

Dugo je oko 145 km, 46 km široko i ima površinu od 5.600 km2, što ga čini sedmim afričkim jezerom po veličini. Procijenjena količina vode iznosi oko 132 km3.[1] Ima maksimalnu dubinu od 58, a prosječnu od 25 m i nalazi se na visini od 619 m. Dužina obalske linije iznosi 520 km. Ima oblik nepravilnog trapeza, jasno izduženog od jugozapada na sjeveroistok.

Albertovo jezero dio je kompliciranog sistema gornjeg Nila. Njegov glavni izvor je rijeka Viktorija - Nil koji dolazi iz Viktorijinog jezera na jugoistoku, i rijeka Semliki, koja dolazi iz Edvardovog jezera na jugozapadu. Njegova otoka na sjeverozapadnom kraju jest Albertov Nil, koji se naziva Bijeli Nil kad uđe u Sudan. Zahvaljujući pritokama, od kojih jedna izvire iz Viktorijinog jezera, a druga iz Edvardovog jezera, površina sliva je velika. To omogućuje obilan dotok vode, ujednačen vodeni bilans i obilno otjecanje ka sjeveru. Samo ka sjeveru jezero je šire otvoreno.

Južno od jezera, na nešto više od pola rastojanja od Edvardovog jezera, diže se impozantni vrh Ruwenzori, dostižući visinu od 5119 m.

Prvi Evropljanin koji ga je otkrio je Samuel White Baker 14. marta 1864. Ime je dobio po tada nedavno preminulom princu Albertu, mužu kraljice Viktorije, kao jedno od tri jezera (Rudolfovo, Albertovo i Edvardovo) u istočnoj Africi koja nose imena prinčeva, te se popularno zovu Jezera prinčeva.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Nile". Arhivirano s originala, 6. 10. 2007. Pristupljeno 31. 10. 2011.