Bijeli Nil

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bijeli Nil
النيل الأبيض
Nile in Uganda - by Michael Shade.jpg
Nil u Ugandi
Sliv{{{sliv}}}

Bijeli Nil (arapski: النيل الأبيض, an-Nīl al-Ābyaḍ) je rijeka u Africi, uz Plavi Nil glavna pritoka Nila.

Strogo geografski i lingvistički gledano, Bijeli Nil je rijeka koja nastaje kod Jezera No u Sudanu gdje se spajaju rijeke Bar al Jabal i Bar el Gazal i duga je oko 1,500 km.

Ali Bijeli Nil zapravo izvire iz Jezera Viktorija (čak i to nije u potpunosti tačno, već iz udaljenih pritoka Jezera Viktorija) i dug je 3,700 kilometara.

Još sredinom 19. vijeka evropski istraživači i pustolovi tražili su izvor Nila, fokusirajući se na Bijeli Nil, čiji se izvor gubio u dubokim prašumama Mračne Afrike. Izvor Bijelog Nila otkrio je škotski istraživač David Livingstone 1866.

Izvor kod Jezera Viktorija[uredi | uredi izvor]

Karta Bijelog Nila
Vodopadi Rusumo na rijeci Kagera, tu je granica između Tanzanije (lijevo) i Ruande (desno)

Jezero Viktorija ima brojne pritoke, najudaljenija je Rijeka Luvironza u Burundiju (ona se po nekima računa kao izvor Nila), koja utiče u rijeku Ruvubu kod sjevernog burundijskog grada Kajanza.[1] Ruvubu potom teče u Ruandu a zatim u Tanzaniju, gdje se ulijeva u rijeku Kagera. Rijeka Kagera na svom meandrirajućem toku tvori granicu između Ruande i Tanzanije a zatim između Tanzanije i Ugande, te nakon Vodopada Rusumo, utiče u Jezero Viktorija.

Tok rijeke u Ugandi[uredi | uredi izvor]

Rijeka koja ističe iz Jezera Viktorija kod ugandskog grada Džindže zove se Viktorijin Nil. To je tipična planinska rijeka, velike snage, sa brojnim brzacima i vodopadima. Zato su kod Džidže odmah kod mjesta istjecanja, podignute dvije hidroelektrane Nalubale (Owen Falls Dam) i Kira, a odmah nakon Slapova Bujagali, koji su svega 15 kilometara sjevernije od Džindže, podignuta je i treća hidroelektrana Bujagali. Zatim Viktorijin Nil skreće i teče u smjeru sjevero-zapada kroz Ugandu, zatim utiče u Jezero Kijoga otprilike u sredini Ugande, od Jezera Kijoga teče na zapad do Vodopada Karuma, kod koordinata (2°14′45.40″N 32°15′9.05″E / 2.2459444°N 32.2525139°E / 2.2459444; 32.2525139) nalazi se rijetki most na rijeci izgrađen 1963 zbog transporta pamuka. Ugandska vlada je 2009 najavila gradnju hidroelektrane snage 750 MW sedam kilometara sjevernije od mosta, koja bi trebala biti dovršena 2016.[2]

Nešto prije uviranja u Albertovo jezero na Viktorijinom Nilu nalaze se Marčinsonovi vodopadi, i Nacionalni park Marčinsonovi vodopadi. Rijeka ima ušće u Albertovo jezero na sjeverno-istočnoj ugandskoj strani jezera, a sa te iste strane ističe iz Albertovog jezera u pravcu sjevera, ali se sada zove Albertov Nil.

Murčisonovi vodopadi na Viktorijinom Nilu

Tok rijeke u Sudanu[uredi | uredi izvor]

Albertov Nil nakon kratkog toka kroz Ugandu, sjeverno od grada Nimule ulazi u Sudan, ovdje se rijeka zove Bahr al Jabal (Rijeka sa brda ili Brdski Nil). Potom rijeka teče pored glavnog grada južnog Sudana Džube, koji je najužnija riječna luka do koje dopiru brodovi po Nilu. Bahr al Jabal nakon toga ulazi u sudansku ravnicu, kroz područje velikih močvara zvanih Sad (barijere).

Željezni most preko Bijelog Nila kod grada Džuba u Sudanu

Rijeka tu skreće na zapad prema Jezeru No, gdje se spaja sa rijekom Bar el Gazal i formira Bijeli Nil, zatim 115 km nizvodno prima svoju najveću pritoku sa lijeve strane rijeku Sobat. Bijeli Nil ili Bar al-Abjad kako ga Arapi zovu, u Sudanu ima brojne rukavce, koji često puta vrlo dugo teku nezavisno prije nego se spoje sa maticom, - tako da južni Sudan ima brojna ostrva.

Bijeli Nil kod Bahrija (Kartum)

Nakon toga Bijeli Nil ravnomjerno teče prema sjeveru (uz velike meandre), prolazi pored grada Kodoka, nekadašnje Fašode, zatim teče do Kartuma gdje se spaja sa Plavim Nilom u Nil.

Pogledajte i ove stranice[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ White Nile (Columbia Encyclopedia Archived 2008-10-15 na Wayback Machine, Sixth Edition)]
  2. ^ "Karuma Power Station to cost US$1.2 billion". Arhivirano s originala, 11. 1. 2011. Pristupljeno 31. 10. 2011. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)