Idi na sadržaj

Aleksandar Hemon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aleksandar Hemon
Rođenje (1964-09-09) 9. septembar 1964 (59 godina)
Sarajevo, SFRJ

Aleksandar Hemon američki je i bosanskohercegovački prozaist, novinski kolumnist i filmski scenarist.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Sarajevu 1964. godine, gdje je odrastao i počeo se baviti književnošću na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Početak rata u Bosni i Hercegovini ga je zatekao na boravku u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je odlučio ostati i nastaniti se u Chicagu, te pokušati pisati na engleskom jeziku. Iz tih pokušaja nastale su priče koje čine njegovu prvu zbirku, The Question of Bruno (Pitanje Bruna). Nakon tog vrlo zapaženog debija, Hemon je napisao roman Čovjek bez prošlosti (The Nowhere Man) i time u potpunosti potvrdio njegov novostečeni status mladog i izrazito talentovanog pisca.

Prvu priču na engleskom jeziku, The Sorge Spy Ring, napisao je 1995. Iako su njegovi najpoznatiji radovi pisani na engleskom (sa kojeg su prevedeni na brojne svjetske jezike), Hemon nastavlja da piše članke i na maternjem bosanskom jeziku za magazin BH Dani, u kojem ima svoju kolumnu Hemonwood. Dobitnik je prestižne američke MacArthur Fellowship nagrade 2004. Po mnogim, on je danas na Zapadu najcjenjeniji savremeni pisac s područja bivše Jugoslavije.

O svojoj poziciji pisca između dva jezika i dvije kulture, Hemon kaže:

„Moja pozicija, tako, nije definisana nacionalnim kulturnim sistemima, koji vole da imaju čvrste i nepremostive granice. Ja sam između kultura, što nije prazan prostor, nego prostor preklapanja, gdje se dešavaju čudne i nepredvidive stvari, gdje se miješaju udaljena iskustva i stvaraju novi, fluidniji identiteti. Moja odgovornost nije odgovornost nacionalnog književnika, nego odgovornost javne ličnosti koja učestvuje u demokratskoj, nehijerarhijskoj razmjeni mišljenja i informacija. Prostor te razmjene je globalan i uključuje kako bosansku, tako i američku javnost. Kao profesionalni pisac mogu biti most između različitih kultura, dok bih kao nacionalni književnik bio samo taraba.“

Njegova kratka pripovjetka „Lik i djelo Alphonsea Kaudersa“ iz zbirke „Pitanje Bruna“, kao i druge reference u njegovim djelima na mitsku ličnost poznatu kao „ljubitelj pčela, mrzitelj konja, Alphonse Kauders“, danas su dio bosanskohercegovačke urbane subkulture.

Zajedno sa bosanskohercegovačkom režiserkom Jasmilom Žbanić potpisuje scenarij za film Otok ljubavi.[1] Koscenarista je filma Matrix 4.[2]

Aleksandar Hemon trenutno živi u Chicagu, objavljuje članke u The New Yorkeru, Esquireu, The Paris Review, te piše tzv. op-ed kolumne za New York Times. Kolumnista je portala Radiosarajevo.ba.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Članak Avaza o snimanju filma". Arhivirano s originala, 10. 2. 2014. Pristupljeno 25. 2. 2014.
  2. ^ Justin Kroll (20. 8. 2019). "'Matrix 4' Officially a Go With Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss and Lana Wachowski (EXCLUSIVE)". Variety (jezik: engleski). Pristupljeno 20. 9. 2021.
  3. ^ "American Society of Magazine Editors – National Magazine Awards 2012 Finalists Announced". Magazine.org. 3. 4. 2012. Arhivirano s originala, 25. 6. 2012. Pristupljeno 15. 4. 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]