Alma Selimović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Alma Selimović je kvir umjetnica i braniteljka ljudskih prava.[1][2][3][4][5] Najpoznatija je po tome da je jedna od organizatorki prvog Queer Sarajevo Festivala 2008 u Sarajevu kao i zbog toga da u svojim radovima kombinuje različite materijale kroz koje istražuje tijelo, rod i seksualnost. Alma Selimović je svoje radove izlagala u preko 30 muzeja, galerija i drugih prostora u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Alma živi i radi u SAD-u. Identifikuje se kao lezbejka i rodno - kvir osoba.[6]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Alma Selimović je rođena u Rijeci u Hrvatskoj 1981. godine, ali je odrasla u Sarajevu, Bosni i Hercegovini. Kada je počeo rat u BiH Alma Selimović je imala 11 godina. Tokom ratno perioda bavila se plesom.[6] Baka i djed su je odgojili i provodila je vrijeme gledajući djeda kako od drveta izrađuje razne figurice. Diplomirala je 2009. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. 2015. je završila MFA studije u Pensilvaniji na Akademiji likovnih umjetnosti u Philadelphiji u Sjedinjenim Američkim Državama.[7]

Rad u polju ljudskih prava[uredi | uredi izvor]

Alma Selimović je bila članica organizacije Q, koja je bila prva organizacija u Bosni i Hercegovini koja se bavila promocijom i zaštitom kulture, identiteta i ljudskih prava kvir osoba u BIH.[8] Udruženje Q je organizovalo prvi Queer Sarajevo Festival 2008. godine koji je bio nasilno prekinut zbog fizičkog napada huligana na goste Festivala.[2][9][10][11] Njezin rad "Metal" je bio prikazan na otvorenju Festivala kada se napad dogodio.[1] Zbog prijetnji smrću organizatorkama Queer Sarajevo Festivala i nakon fizičkog napada na posjetitelje i posjetiteljke Alma odlučuje napustiti BiH i odlazi 2009. godine u Sjedinjene Američke Države gdje joj biva dodijeljen politički azil.[1] Devet godina nakon Queer Sarajevo Festivala Alma Selimović u julu 2017. u Sarajevu postavlja izložbu The restofus // Mi ostalei kojom je predstavila 18 skica - portreta prebačenih na gips osoba iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije koji se rodno identifikuju kao nebinarne, trans* ili rodno fluidne osobe.[12][13] Iste godine u Washingtonu DC bila je kustosica izložbe Govor tijela koja se sastojala od crteža, fotografija i video instalacija sedam kvir osoba iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.[3][14]

Umjetničko stvaralaštvo[uredi | uredi izvor]

Alma Selimović u svojim radovima koristi različite materijale poput staklene vune, gipsa, metala, pjene i kose. Kroz svoju umjetnost ona istražuje prostore između nebinarnog jezika i individualne ekspresije seksulnosti i roda. U radovima od metala ona prikazuje androgene figure. Winter Mendelsen njezin rad opisuje ovako: "Almin rad općenito proizlazi iz njezine fascinacije ljudima. Nakon što je provela mnogo vremena istražujući ljudsku spoljašnost počela je pokazivati interesovanje za unutrašnjost čovjeka i za to da je tijelo kontejner ili zaštitni zid za sve što preživimo, prevladamo i čuvamo. Nevjerovatno je vidjeti kako naša tijela mogu preživjeti toliko toga i skrivati se u brojnim pričama o bolu, patnji kao i sreći. I onda se nastavlja i transformiše dublje."[2]

Alma Selimović inspiraciju pronalazi u ličnom iskustvu što je navela i u predstavljanju svoje umjetnosti:[15]

Ideja identiteta i života koji su rezutat toga su moja polazna tačka za svaki komad koji pravim. Kao strankinja i nova domorotkinja, Bosanka, žena, lezbejka, azilantkinja, LGBTIQ aktivistkinja i umjetnica često sam morala osjetit dvojnost tih identiteta. Osjećaj gubitka doma pomiješan sa mogućnostima koje ti svijet nudi, građenje zajedništva s jedne a izolacija sebe kao pojedinke s druge strane.

Pokušavajući ići naprijed ono čemu težim jeste ljudskost izvan svih identiteta i zajedništva, istinite emocije prema drugima i bez obzira na sve te identitete. Tako da me interesuje življenje koje nije bazirano na pukom prihvatanju i priznavanju ili prožeto odbijanjem ili isključivanjem. Kao takav, zainteresovana sam za življenje koje nije više zasnovano na tipičnom prihvatanju i potvrđivanju niti je uslovljeno odbijanjem i isključivanjem. To je što je, pod utjecajem okolnosti, koje su iznad njih. Još uvijek postoji život, surovost i nezamisliva dubina i ljepota u kojoj se može uživati i iz koje se moze učiti.

Moj rad sadrži elemente tijela i pokreta, kao i dijelove porodičnog života. Oni su uvijek prisutni, kao putne mape svih vrsta, istražujući moguci utjecaj na ljudsku percepciju objekata i ideja. Ponekad ti dijelovi predstavljaju smisao za porodicu, historiju čak, ali ponekad mogu da se odnose i na nešto sasvim drugo.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi izvor]

Alma Selimović je 2015. godine dobila nagradu Akademije likovnih umjetnosti u Pensilvaniji "Fine Arts Venture Fund Award".[16] 2014. godine je dobila stipendiju Justine Cretella Memorial za postignuće od Akademije likovnih umjetnosti u Pensilvaniji. Alma je 2013. i 2014. dobila Merit Award i stipendiju od Akademije likovnih umjetnosti u Pensilvaniji.[17]

Izložbe[uredi | uredi izvor]

Lista izložbi Alme Selimović može se vidjeti ovdje.

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b c "ADVANCING THE ARTS ACROSS MARYLAND: Alma Selimovic". Maryland State Arts Council. Pristupljeno 9. 3. 2018.
 2. ^ a b c Mendelson, Winter. "Artist Spotlight: Mixed Media Artist Alma Selimovic - Posture Magazine". posturemag.com. Pristupljeno 9. 3. 2018.
 3. ^ a b Franson, Todd (21. 9. 2017). "Body Language: Queer Activists from Post-Yugoslavia - Metro Weekly". www.metroweekly.com (jezik: engleski). Pristupljeno 9. 3. 2018.
 4. ^ "Gallery: Alma Selimovic - Metro Weekly". www.metroweekly.com (jezik: engleski). Pristupljeno 9. 3. 2018.
 5. ^ "Otis Street Arts Project". Otis Street Arts Project.[mrtav link]
 6. ^ a b "Alma – kvir arhiv". www.kvirarhiv.org. Pristupljeno 9. 3. 2018.
 7. ^ "Artist information". Maryland State Arts Council. Pristupljeno 9. 3. 2018.
 8. ^ Čitanka lezbejskih i gej ljudskih prava. Sarajevo: Sarajevski otvoreni centar. 2011. str. 113. ISBN 9789958995934.
 9. ^ "Eight injured as Sarajevo Queer Festival attacked". www.amnesty.org (jezik: engleski). Pristupljeno 9. 3. 2018.
 10. ^ "Sarajevo Queer Festival organizers still under threat". www.amnesty.org (jezik: engleski). Pristupljeno 9. 3. 2018.
 11. ^ "Performing Queer Subjectivities | Queen's University Belfast". www.brianfrieltheatre.co.uk (jezik: engleski). Pristupljeno 9. 3. 2018.
 12. ^ Unikić, Hilma (12. 7. 2017). "Alma Selimović: Queer umjetnošću protiv predrasuda". Diskriminacija.ba. Pristupljeno 9. 3. 2018.
 13. ^ "The restofus // Mi, ostalei // Alma Selimović | Okvir". www.okvir.org (jezik: engleski). Pristupljeno 9. 3. 2018.
 14. ^ Jenkins, Mark (14. 9. 2017). "Review | In the galleries: Artistic reflections on what mortality leaves behind". Washington Post (jezik: engleski). ISSN 0190-8286. Pristupljeno 9. 3. 2018.
 15. ^ Selimović, Alma. "Artist statement" (PDF). Alma Selimovic. Pristupljeno 9. 3. 2018.[mrtav link]
 16. ^ "PAFA Announces 2015 Fine Arts Venture Fund Recipients | PAFA - Pennsylvania Academy of the Fine Arts". www.pafa.org (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 28. 1. 2019. Pristupljeno 9. 3. 2018.
 17. ^ "CV/BIO". Alma Selimovic (jezik: engleski). Pristupljeno 9. 3. 2018.