Amerigo Vespucci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Amerigo Vespucci
Rođenje (1454-03-09) 9. mart 1454.
Firenca
Smrt (1512-02-22) 22. februar 1512 (57 god)
Zanimanje moreplovac


Amerigo Vespucci

Amerigo Vespucci (Amerigo Vespuči) je rođen 1454. u italijanskom gradu Firenci. Počeo je raditi sa lokalnim bankerima preko kojih je i dospio u Španiju 1492. Tamo se počeo baviti brodovima i putovati na njima kao istraživač. Pod Portugalskom zastavom dospio je do Amerike čije je običaje počeo opisivati. Mnogi smatraju da je Kristofer Kolumbo umro ubjeđen da je Amerika zapravo dio Azije, a da je Amerigo zapravo prvi koji je to porekao. Za svog života napisao je nekoliko pisama koja opisuju običaje domorodaca i postao poznat po tome. Obolio je od malarije i umro u Španiji 1512.

Amerika je dobila ime po Amerigu Vespučiju. Za to je prvenstveno zaslužan Nijemac Martin Waldseemuller koji je objavio kartu na kojoj je ucrtao nove kontinente pod nazivom Amerika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]