Amerigo Vespucci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Amerigo Vespucci
Amerigo Vespucci 2.jpg
Rođenje (1454-03-09) 9. mart 1454.
Firenca
Smrt 22. februar 1512(1512-02-22) (57 god.)
Zanimanje moreplovac

Amerigo Vespucci rođen je 1454. u italijanskom gradu Firenci. Počeo je raditi s lokalnim bankarima, preko kojih je i dospio u Španiju 1492. Tamo se počeo baviti brodovima i putovati na njima kao istraživač. Pod portugalskom zastavom dospio je do Amerike, čije je običaje počeo opisivati. Mnogi smatraju da je Kristofor Kolumbo umro uvjeren da je Amerika zapravo dio Azije, a da je Vespucci zapravo prvi koji je to porekao. Napisao je nekoliko pisama koja opisuju običaje domorodaca i postao poznat po tome. Obolio je od malarije i umro u Španiji 1512.

Amerika je dobila ime po Vespucciju. Za to je prvenstveno zaslužan Nijemac Martin Waldseemüller, koji je objavio kartu na kojoj je ucrtao nove kontinente pod nazivom Amerika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]