Amr ibn el-As

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Amr ibn el-As (arapski: عمرو بن العاص) je bio ashab Allahovog poslanika Muhammeda s.a.w.s. i vojskovođa, najpoznatiji po osvajanju Palestine i Egipta tokom rane islamske teritorijalne ekspanzije. Nakon što je prihvatio islam 8. godine po Hidžri, kao savremenik Muhammeda, zbog svoje osobenosti brzo je prošao kroz hijerarhiju tadašnjeg društva do položaja komandujućeg muslimanske vojske. Nakon osvajanja Egipta 640. godine, osnovao je i njegov glavni grad Fustat te u njegovom centru izgradio i džamiju.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Amr ibn el-As je rođen 585. godine u Mekki, u porodici koja je pripadala Kurejšijevičkom plemenu Benu Sehm.[1] U ranoj dobi je bio trgovac i s karavanama je prelazio područja Azije i Srednjeg istoka uključujući i Egipat.[2]

Bio je vrlo lukav i inteligentan pripadnik Kurejšija. Prije prihvatanja islama, koje se desilo 8. godine po Hidžri, borio se u nekoliko bitaka na strani Kurejšija protiv Muslimana. U to doba je bio vrlo neprijateljski raspoložen prema prvim muslimanima.

Nakon prve hidžre muslimana u tadašnju Abesiniju (današnja Etiopija) 615. godine, upravo je Amr zajedno sa Abdullahom ibn Rebiuombio poslan od strane Kurejšija kako bi od abesinskog vladara Negusa tražio izručenje muslimana. Kada je Negus saslušao obe strane znao je da su muslimani u pravu i stao je u njihovu zaštitu.

Kada je prihvatio islam, zajedno sa Halid ibn Velidom postao je veliki vojni zapovjednik. Prva džamija izgrađena na tlu Afrike podignuta je pod njegovim patronatom i još uvijek je poznata kao Džamija Amr ibn el-Asa.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Britannica.com". Arhivirano s originala 2. 11. 2007. Pristupljeno 3. 8. 2015.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. ^ Andrew Beattie, Cairo: A Cultural History, p. 94