Ana od Danske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ana od Danske
Anne of Denmark in mourning.jpg
Kraljica Škotske
Krunidba 17. maj 1590
Kraljica Engleske i Irske
Krunidba 25. juli 1603
Supružnik Jakov I i VI
Djeca Henrik Fridrik, princ od Velsa
Elizabeta Stuart
Karlo I, kralj Engleske
Dinastija Oldenburg Arms of Stewart.svg
Otac Fridrik II, kralj Danske
Majka Sofija Meklenburška
Rođenje 12. decembar 1574.
Skanderborg, Danska
Smrt 2. mart 1619.
London, Engleska
Mjesto sahrane Westminsterska opatija

Ana od Danske (12. decembar 1574 - 2. mart 1619) je bila supruga kralja Jakova I i VI, te tako kraljica Škotske od 1589. i kraljica Engleske i Irske od 1603 do svoje smrti.

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Bila je drugo dijete dansko-norveškog kralja Fridrika II i Sofije Meklenburške. Njeno rođenje je iznimno razočaralo njenog oca, koji se nadao sinu. Djed i nana po majci, vojvoda i vojvotkinja Mecklenburga, su odgajali nju i njenu stariju sestru.

Kraljica Škotske[uredi | uredi izvor]

Za škotskog kralja Jakova VI udala se preko posrednika 1589. godine, a zatim iste godine formalno u Oslu 23. novembra. Kao kraljica Škotske okrunjena je 17. maja sljedeće godine u opatiji Holyrood; njena krunidba je bila prva škotska protestantska krunidba. Jakovu je rodila sedmero djece, od kojih je djetinjstvo preživjelo troje, a tri puta je pobacila. S mužem se sporila oko skrbništva nad najstarijem djetetom, Henrikom Fridrikom, pri čemu je vješto koristila osjetljivu političku situaciju u Škotskoj.

Kraljica Engleske i Irske[uredi | uredi izvor]

Godine 1603. je postala kraljica Engleske i Irske, kada je njen muž naslijedio englesku i irsku krunu od posljednjeg Tudora, Elizabete I. Okrunjena je u Opatiji Westminster nakon svog muža 25. jula iste godine. Brak Ane i Jakova je počeo s ljubavlju, ali su sve češće svađe dovele do odvojenih života kralja i kraljice. U Engleskoj Ana nije koristila političku podijeljenost kao što je to činila u Škotskoj. Umjesto toga, vrijeme je provodila sponzorišući umjetnike i sastanke intelektualaca na svom dvoru. Moguće je da je pred kraj života postala rimokatolkinja.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Do 1617. godine Anino zdravlje je postalo jako loše. Pred kraj života je oslijepila. Umrla je 1619. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]