Elizabeta od Škotske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Elizabeta Stuart)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Elizabeta od Engleske
Gerard van Honthorst 007.jpeg
Kraljica Češke; izbornica Palatinata
Krunidba 4. novembar 1619
Supružnik Fridrik V Palatinski
Djeca Fridrik Henrik Palatinski
Karlo I Ludovik, izbornik Palatinata
Elizabeta Palatinska
Rupert, vojvoda od Cumberlanda
Mauricije Palatinski
Eduard, palatinski grof Simmerna
Sofija Palatinska
Dinastija Stuart Stewart CoA.png
Otac Jakov I, kralj Engleske
Majka Ana od Danske
Rođenje 19. august 1596
Smrt 13. februar 1662
Mjesto sahrane Westminsterska opatija

Elizabeta Stuart (19. august 1596 - 13. februar 1662) je bila supruga palatinskog izbornika Fridrika V.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Elizabeta Stuart je bila drugo dijete i najstarija kćerka kralja škotskog kralja Jakova VI i Ane od Danske. Kada se rodila njen otac još uvijek nije bio kralj Engleske, ali pošto se nadao da će naslijediti to kraljevstvo, svoju prvu kćerku je nazvao po ostarjeloj engleskoj kraljici Elizabeti I. Elizabeta Stuart je imala šest godina kada je njena imenjakinja umrla i svoje kraljevstvo ostavila Elizabetinom ocu, što je nju učinilo mnogo poželjnijom mladenkom.

Elizabeta Stuart kao desetogodišnjakinja

Godine 1605. ekstremni engleski katolici su skovali zavjeru čiji je cilj bio ubiti Elizabetinog oca i protestantsku braću, te nju, kao katolkinju Elizabetu II, postaviti na engleski i škotski tron. Zavjera nije uspjela, a sama Elizabeta nije nikada sjela na engleski tron.

Brak[uredi | uredi izvor]

Dana 14. februara 1613. godine udala se za Fridrika V, tada kneza izbornika Palatinata, te postala palatinska kneginja izbornica. Fridrik je bio lider Protestantske unije, unije koja je okupljala protestantske zemlje članice Svetog Rimskog Carstva, a Elizabetin otac je ovim brakom želio ojačati veze svojih kraljevina, čiji je on bio prvi, odnosno treći protestantski monarh. Godine 1619. Fridriku je ponuđena češka kruna i on ju je prihvatio, ali njegova vladavina je bila iznimno kratka - trajala je samo jednu zimu, zbog čega je Elizabeta ostala poznata kao Zimska kraljica.

Udovištvo i smrt[uredi | uredi izvor]

Kako su bili protjerani, bivši kraljevski par se skrasio u Hagu, gdje je Fridrik umro 1632. godine. Elizabeta je ostala u Holandiji čak i nakon što je njen sin, Karlo I Ludovik, preuzeo očev elektorat. Po restauraciji monarhije u Engleskoj i Škotskoj otišla je u posjetu kralju Karlu II, sinu svoga pogubljenog brata Karla I. Tamo je i umrla, te je sahranjena u Vestminsterskoj opatiji, opatiji gdje su se tradicionalno sahranjivali engleski monarsi i njihovi supružnici.

Naslijeđe[uredi | uredi izvor]

Potomci Elizabete Stuart preko njenog najmlađeg djeteta, kćerke Sofije koja je postala izbornica Hanovera, zavladali su novoosnovanom kraljevinom Velikom Britanijom po smrti kraljice Ane i izumiranju dinastije Stuart.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]