Antarktičko poluostrvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karta Antarktičkog poluostrva

Antarktičko poluostrvo je najsjeverniji dio kopna Antarktika i skoro jedini dio tog kontinenta koji se nalazi van Antarktičkog polarnog kruga.

Ostrvo je uglavnom u planinama, a njegov najviši vrh je otprilike 2.800 metara. Smatra se da su planine nastavak Anda iz Južne Amerike, a da ih spaja podvodni greben. Taj argument koriste Čile i Argentina za svoje teritorijalne pretenzije. Zemljište na poluostrvu je tipična antarktička tundra.

Kako poluostrvo ima najumereniju klimu na Antarktiku, na njemu, kao i na okolnim ostrvima, nalazi se najveća koncentracija istraživačkih stanica na kontinentu.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Antarktičko poluostrvo koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.