Ante Prkačin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ante Prkačin
Rođenje (1953-11-14) 14. novembar 1953 (70 godina)
Slavonski Brod, Jugoslavija

Ante Prkačin (Slavonski Brod, 14. novembra 1953.), vojnik, političar, i preduzetnik iz Slavonskog Broda.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Studirao je na Fakultetu petrohemije u Sisku i Ekonomskom fakultetu u Slavonskom Brodu. Oženjen je i otac dvoje djece, živi u Zagrebu, Hrvatska.

Na početku demokratskih promjena priključuje se Hrvatskoj demokratskoj stranci i postaje zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog Sabora, u Vijeću udruženog rada. Zastupnik je bio i u drugom sazivu Sabora, ali tad u Hrvatskoj stranci prava, ali za vrijeme mandata postaje nezavisan zastupnik. 30. oktobra 1999. osniva stranku Nova Hrvatska, čiji je i prvi predsjednik. Kandidovao se je za predsjednika Repubike Hrvatske na izborima 2000. godine. Ponovo se vraća u HSP 2011. godine.

Vojno djelovanje[uredi | uredi izvor]

Domovinski rat Prkačina zatiče u Slavonskom Brodu. Već po najavi srpske agresije, kao saborski zastupnik uključuje se u pripreme za odbranu Hrvatske i postaje komandantom antiterorističke i diverzantske jedinice za posebne namjene. Krajem 1991, kad se priključuje HSP-u, biva imenovan za načelnikom Glavnog stožera HOS-a. U Bosni i Hrcegovini, 1992., učestvuje u prvim pokušajima stvaranja zajedničke komande Armije BiH i HVO-a te postaje član te zajedničke komande, kao predstavnik HOS-a (HOS je tada formalno bio sastavnica Armije BiH). Nakon ubistva Blaža Kraljevića (9. augusta 1992.), postaje Načelnik Glavnog štaba HOS-a. Sastao se s Matom Bobanom, u Grudama, 23. augusta 1992., gdje su potpisali sporazum kojim je HOS u BiH raspušten. Potom učestvuje u odbrani Bosanske Posavine, kao tamošnji komandant HVO-a. Nakon rata je penzionisan.