Ante Prkačin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ante Prkačin
Rođenje

14. novembar 1953.

Slavonski Brod, Jugoslavija

Ante Prkačin (Slavonski Brod, 14. novembra 1953.), vojnik, političar, i preduzetnik iz Slavonskog Broda.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Studirao je na Fakultetu petrohemije u Sisku i Ekonomskom fakultetu u Slavonskom Brodu. Oženjen je i otac dvoje djece, živi u Zagrebu, Hrvatska.

Na početku demokratskih promjena priključuje se Hrvatskoj demokratskoj stranci i postaje zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog Sabora, u Vijeću udruženog rada. Zastupnik je bio i u drugom sazivu Sabora, ali tad u Hrvatskoj stranci prava, ali za vrijeme mandata postaje nezavisan zastupnik. 30. oktobra 1999. osniva stranku Nova Hrvatska, čiji je i prvi predsjednik. Kandidovao se je za predsjednika Repubike Hrvatske na izborima 2000. godine. Ponovo se vraća u HSP 2011. godine.

Vojno djelovanje[uredi | uredi izvor]

Domovinski rat Prkačina zatiče u Slavonskom Brodu. Već po najavi srpske agresije, kao saborski zastupnik uključuje se u pripreme za odbranu Hrvatske i postaje komandantom antiterorističke i diverzantske jedinice za posebne namjene. Krajem 1991, kad se priključuje HSP-u, biva imenovan za načelnikom Glavnog stožera HOS-a. U Bosni i Hrcegovini, 1992., učestvuje u prvim pokušajima stvaranja zajedničke komande Armije BiH i HVO-a te postaje član te zajedničke komande, kao predstavnik HOS-a (HOS je tada formalno bio sastavnica Armije BiH). Nakon ubistva Blaža Kraljevića (9. augusta 1992.), postaje Načelnik Glavnog štaba HOS-a. Sastao se s Matom Bobanom, u Grudama, 23. augusta 1992., gdje su potpisali sporazum kojim je HOS u BiH raspušten. Potom učestvuje u odbrani Bosanske Posavine, kao tamošnji komandant HVO-a. Nakon rata je penzionisan.