Arheološko nalazište Agrigento

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Arheološko nalazište Agrigento
Svjetska baština
Lokacija Italija
Kriteriji, ii, iii, iv
Referenca831
Uvrštenje1997. (21. sjednica)
Površina934 ha
Sajt[1]

Arheološko nalazište Agrigento mjesto je na kojem je osnovana grčka kolonija u 6. stoljeću p. n. e. S vremenom je naselje postalo jedan od vodećih gradova na Mediteranu. Njegovu veličinu i važnost pokazuju ostaci dorskih hramova, od kojih je veći dio još na arheološkom lokalitetu. Arheološki nalazi svjedoče i o kasnijem helenističkom gradu i rimskom naselju iz perioda ranog kršćanstva.[2]

Smješten je na južnoj obali Sicilije i pokriva teritoriju antičkog polisa, od Rupe Atenea do akropole prvobitnog antičkog grada, kao i do brda na kojima su glavni dorski hramovi iz 6. i 5. stoljeća p. n. e, i sve do nekropole izvan grada. Hramovi su poredani na kamenoj terasi poznatoj kao Dolina hramova (Valle dei Templi).

Historija[uredi | uredi izvor]

Antičku koloniju (grčki: Akragas) osnovali su Dorani u 6. stoljeću p. n. e. Godine 480. p. n. e. Akragas je u savezu sa Sirakuzom pobijedio Kartažane. Kasnije, 406. p. n. e. Kartažani su ga razorili, a grad je stradao i za vrijeme Punskih ratova. Godine 210. p. n. e. zauzeli su ga Rimljani i nazvali ga Agrigentum.

U srednjem vijeku osvajali su ga Bizantinci, Saraceni (koji ga prozivaju Kerkent) i Normani, koji su osnovali biskupiju i podigli crkve u 13. i katedralu u 14. stoljeću.

Godine 1860. stanovnici Agrigenta podržali su Garibaldija u njegovom pothvatu za ujedinjenje Italije.

U Drugom svjetskom ratu u Agrigentu se u julu 1943. iskrcala američka vojska. Agrigento je stradao u klizištima 1944. i 1966, u kojima su poginule hiljade ljudi.

Konkordijin hram
Heraklov hram

Svjetska baština[uredi | uredi izvor]

Arheološko područje Agrigento (Dolina hramova) 1997. upisano je na UNESCO-ov spisak mjesta svjetske baštine[3]

Agrigento zauzima posebno mjesto među klasičnim lokalitetima u historiji antičkog svijeta zbog ostataka grupe građevina iz ranog antičkog perioda koji nisu bili prekriveni kasnijim građevinama ili pretvarani u druge objekte.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ UNESCO
  2. ^ "Spomenici upisani na listu svjetske baštine u Italiji". UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2022.
  3. ^ "Arheološko područje Agrigento - br.831". whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 2. 2023. (en)