Arion

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
slika Arion na morskom konjiću, autora William-Adolphe Bouguereau (1855)

Arion (grčki: Αriόn; latinski: Arion) pjesnik, muzičar na citaru i pjevač kojeg je pravim čudom spasio delfin.

Život: Arion potiče iz Metimne na otoku Lezbosu. Prema nekim izvorima njegov je otac bio bog Posejdon ili malo poznati Kiklej. Nakon uspješnog putovanja na Sisciju i u južnu Italiju, gdje je svojom umjetnošću zaradio pristojan novac, našao je u Tarentu lađu i otplovio u Korint. Na pučini mornari su se dogovorili da ga ubiju i opljačkaju. Kada je do toga došlo, ponudio im je sav svoj novac ako mu poštede život. Bojeći se da ih ne izda, stavili su ga pred izbor: ili neka počini samoubistvo na lađi, a oni će ga kad pristanu dostojno sahraniti, ili neka skoči u more. Nakon duge rasprave Arion je izabrao drugu budućnost, ali je zamolio da još jedanput zapjeva i zasvira na svojoj liri. Kad je završio pjesmu, bacio se u valove.

Ipak nije se utopio. Njegova svirka i pjesma privukle su lađi jato delfina, od kojih ga je jedan prihvatio na leđa i zaplovio s njim prema rtu Tenaru u Lakoniji, gdje ga je bez teškoća iskrcao na obalu.

Literatura: Junaci antičkih mitova, Školska knjiga