Atomska fizika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Atomska fizika je oblast fizike koja proučava atome kao izolovani sistem elektrona i atomskog jezgra. Atomska fizika se obično odnosi na proučavanje strukture atoma i interakcije između atoma.[1] Prvenstveno se bavi načinom na koji su elektroni raspoređeni oko jezgra i procesima kojima se ti rasporedi mijenjaju. Ovo uključuje ione, neutralne atome i, osim ako nije drugačije navedeno, može se pretpostaviti da pojam atom uključuje ione.

Termin atomska fizika može se povezati s nuklearnom energijom i nuklearnim oružjem, zbog sinonimne upotrebe atomske i nuklearne u standardnom engleskom jeziku. Fizičari razlikuju atomsku fiziku – koja se bavi atomom kao sistemom koji se sastoji od jezgra i elektrona – i nuklearne fizike, koja proučava nuklearne reakcije i posebna svojstva atomskih jezgara.

Kao i kod mnogih naučnih oblasti, striktno razgraničenje može biti vrlo izmišljeno i atomska fizika se često razmatra u širem kontekstu atomske, molekularne i optičke fizike. Grupe za istraživanje fizike su obično tako klasifikovane.

U Borovom modelu prikazan je prijelaz elektrona sa n=3 u ljusku n=2, gdje se emituje foton. Elektron iz ljuske (n=2) mora biti prethodno uklonjen ionizacijom

Značajni atomski fizičari[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Demtröder, W. (2006). Atoms, molecules and photons : an introduction to atomic-, molecular-, and quantum-physics. Berlin: Springer. ISBN 978-3-540-32346-4. OCLC 262692011.