Australijski nogomet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Australijski nogomet je timski sport koji se igra sa 18 igrača u polju, a igra se na igralištu za kriket ili sličnom ovalnom igralištu, koje mora biti dugo 135-185 metara, te široko 110-150 metara. Igra se loptom jajastog oblika, koja je različita od one kojom se igra ragbi ili američki nogomet. Sličan je ragbiju, američkom nogometu i keltskom nogometu a koristi i neke elemente iz nogometa.

To je australijski nacionalni sport, te je najpopularniji sport u Australiji uz kriket, ragbi ligu, ragbi uniju i nogomet. Nastao je u Melbourneu, odakle su i najpoznatiji klubovi, i gdje je australijski nogomet najpopularniji. S vremenom se proširio i na ostatak Australije.

Osim u Australiji ovaj sport je popularan i u još nekim okeanijskim zemljama, dok je u ostatku svijeta malo popularan ili gotovo nepoznat, uz tek poneku nacionalnu ligu.

Takmičenja u australijskom nogometu[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Video[uredi | uredi izvor]


Olympic flag.svg Nedovršeni članak Australijski nogomet koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.